Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere nieuwe ontwikkelingen bij de (medicamenteuze) behandeling van COVID-19 en de verwachtingen van de nieuwe vaccins. We maakten een selectie.

Hoe efficiëntie de Nederlandse zorg al jarenlang kwetsbaar maakt
Bij elke opleving van het coronavirus raakt het Nederlandse zorgstelsel direct overbelast. Hoe kan dit gebeuren? NRC laat diverse deskundigen aan het woord, waaronder klinisch epidemioloog Christien van der Linden. ‘Een verblijf in een Nederlands ziekenhuis is gemiddeld een van de kortste in Europa: gemiddeld duurt dat vierenhalve dag’. Toch vindt zij en diverse andere specialisten die in het artikel aan het woord komen, dat de efficiëntie in de zorg is doorgeschoten. Hoogleraar acute interne geneeskunde Prabath Nanayakkara: ‘Het is geen dropfabriek, het blijft patiëntenwerk. We sturen patiënten nu zo snel mogelijk naar huis toe, met het risico dat ze sneller terugkomen.’

Lees het artikel in NRC

Gezondheidsraad: coronavaccin eerst naar 60-plussers en zieken
Als er een vaccin tegen corona is, moeten 60-plussers en zieken als eersten worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad voorlopig aan het kabinet. Medisch Contact schrijft dat er een keuze moet worden gemaakt omdat er niet meteen genoeg vaccin voor iedereen zal zijn. Daarom wil de raad voor alles inzetten op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus en moeten de mensen met de meeste kans daarop als eerste het vaccin krijgen. Het gaat om ongeveer 5 miljoen mensen.

Lees het artikel op Medisch Contact

Met superbril van de chirurg kunnen talloze ogen op afstand een operatie volgen
Met een speciale bril kan de hele wereld letterlijk meekijken met chirurg Ronald Liem van het Groene Hart Ziekenhuis. De bril is voorzien van camera’s, microfoons en oordopjes die de beelden live streamen naar een collega van Liem of naar een student: vooral ter lering en niet ter vermaak.

Lees het artikel in het AD

Afweerremmer geeft ziekste COVID-19 patiënten betere kansen
Ernstig zieke COVID-19 patiënten die behandeld worden met de afweerremmer tocilizumab hebben bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte dan patiënten die het middel niet krijgen. Dat meldt de NOS. Volgens Marc Bonten, hoofd van de afdeling medische microbiologie in het UMC Utrecht, is ‘beter’ gedefinieerd als minder sterfte, kortere ligduur op de ic en kortere afhankelijkheid van ondersteuning van de vitale functies.

Lees het artikel op nos.nl

Patiënten mijden zorg, ook tijdens de tweede coronagolf
Ook tijdens de tweede coronagolf gaan patiënten met potentieel ernstige klachten minder vaak naar een arts. Robin Peeters, internist en voorzitter van Nederlandse Internisten Vereniging op BNR Radio: ‘Dat willen we nu met zijn allen voorkomen, dus het is voor ons reden om er aandacht aan te besteden. Het lijkt nog niet goed te gaan met meer atypische klachten, maar die kunnen ten grondslag liggen aan veel ernstiger ziekten, zoals kanker.’

Luister het interview op BNR

Voorlopig nog geen coronaplasma voor kwetsbare patiënten
Er wordt voorlopig geen plasma dat verrijkt is met corona-antistoffen toegediend aan kwetsbare patiënten. Minister Hugo de Jonge van VWS had vorige week aangekondigd daarmee te willen beginnen om de weerstand van onder andere kankerpatiënten te verhogen. Medisch specialisten vinden dat de plannen onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. ‘Natuurlijk wil iedereen spoedig goede behandeling voor coronapatiënten. Maar we moeten wel de balans behouden tussen snelheid, zorgvuldigheid en veiligheid’, zegt longarts Leon van der Toorn in NRC.

Lees het artikel in NRC

Rotterdamse longarts: laat coronapatiënten herstellen bij naasten
‘Neem als het kan je moeder in huis, want daarmee maken we bedden leeg.’ Die oproep doet afdelingshoofd longgeneeskunde van het Erasmus MC Joachim Aerts aan naasten van coronapatiënten bij RTV Rijnmond. Hij vraagt familieleden zich te ontfermen over patiënten die voldoende zijn hersteld om het ziekenhuis te kunnen verlaten, maar voor wie niet direct nazorg kan worden geregeld.

Lees het artikel bij RTV Rijnmond

Andreas Voss tempert verwachtingen over Moderna-vaccin: 'Uitrollen duurt lang'
Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss is blij met het vaccin dat fabrikant Moderna maandag aankondigde, maar tempert wel de verwachtingen. In het radio-programma Dit is de Dag zegt hij: ‘Het duurt heel lang tot het helemaal uitgerold kan worden. Mocht het allemaal uitgerold zijn en mensen zijn massaal gevaccineerd, dan kan de maatschappij weer terug naar normaal. Het hangt af hoe lang zo'n vaccin werkt, hoe lang de immuniteit blijft bestaan, maar als het goed uitpakt, hebben we weinig corona-overlast meer’.

Beluister Dit is de Dag

Gommers: Nog veel te vroeg voor een grote jubelstemming
In de vierde aflevering van de podcast Vraag het Gommers laat intensivist Diederik Gommers zijn licht schijnen over de laatste besmettings- en ic-cijfers. Daarnaast gaat hij uitgebreid in op de distributie van het vaccin, en hoeveel extra capaciteit er nodig is om überhaupt volgend jaar een groot deel van de bevolking te kunnen bedienen.

Luister de podcast Vraag het Gommers

‘Het was gevaarlijk wat we aan het doen waren’
Noord-Nederland telt weer weinig infecties. Dat bewijst dat eerder en sneller ingrijpen moet, zegt OMT-lid en arts-microbioloog Alex Friedrich in NRC. ‘Hier kwamen maatregelen steeds net op tijd.’ Hij waarschuwt voor een derde golf begin volgend jaar, en hij tempert de hoge verwachtingen rondom het vaccin. ‘We lopen wellicht het risico dat vanaf september volgend jaar mensen weer vatbaar zijn voor het coronavirus.’

Lees het artikel in NRC

Wat corona aanricht bij patiënten die geen corona hebben
De intensieve coronazorg redt levens, maar andere patiënten betalen een hoge prijs. Uitstel en afstel heeft ‘ongekende, disproportionele schade’ opgeleverd, schreven onderzoekers in een rapport waarover de Volkskrant schrijft. Cardioloog Bert van Rossum, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie zegt dat cijfers daarover weleens kunnen kloppen. ‘Zoveel patiënten van wie de gezondheid verslechtert door het uitblijven van noodzakelijke zorg: die impact is onwaarschijnlijk groot, dat moeten we onder ogen zien.’

Lees het artikel in de Volkskrant

Vertraagde kinderzorg door COVID-19
Tijdens de eerste coronagolf zijn onder Nederlandse kinderen 51 gevallen van ‘bijkomende schade’ door COVID-19 gemeld. Dat concludeerden Danielle Jansen van het UMCG en Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde na een onderzoek dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. ‘Bijkomende schade’ omvat alle schade als gevolg van gemiste of vertraagde zorg. Dat kan veroorzaakt zijn door een gebrek aan capaciteit in de zorg, maar ook door de angst om besmet te raken.

Lees het artikel in NTvG

Volgens chirurg Houke Klomp is dit het ideale moment om gezonder te gaan leven
Het risico dat corona blijft, is reëel. Houke Klomp, chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, houdt bij Op1 een pleidooi voor meer gezondheidspreventie in het algemeen en voor aanpak corona in het bijzonder. ‘Laten we daarom vooral extra nadenken over leefstijl en leefomgeving’ schreef zij al eerder in een opiniestuk in NRC. ‘Wat wij over het hoofd zien is dat de pandemie een hele goede aanleiding is om mensen te laten zien dat dit voordeel voor hen oplevert. Ik wil het helemaal niet over schuldvraag hebben. Corona is een ziekte waarvan ik hoop dat er een vaccin komt, maar stel dat het niet werkt – want daar zijn steeds meer aanwijzingen voor – dan moeten we een plan B hebben’, aldus Klomp.

Kijk Op1
Lees het opiniestuk in NRC

Met een digitale checklijst op de ic kan cruciale informatie over patiënt de arts niet meer ontgaan
Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de zorg op de ic vooruit gaat als artsen gebruik maken van een digitale checklijst, schrijft de Volkskrant. Intensivist in opleiding Ashley de Bie: ‘We hebben acht weken lang via een camera op afstand meegekeken, terwijl artsen visite liepen. Bij 197 patiënten gebruikten ze een papieren checklist, bij 211 patiënten TraceBook. In de eerste groep zagen ze gemiddeld 15 procent meer belangrijke punten over het hoofd’.

Lees het artikel in de Volkskrant

‘Veelbelovende resultaten’ bij nieuwe behandeling alvleesklierkanker
Pancreato-biliair chirurg Casper van Eijck uit het Erasmus MC heeft met zijn team een nieuwe behandeling ontwikkeld voor alvleesklierkanker. Na een celtherapie waren na gemiddeld anderhalf jaar 9 van de 10 deelnemende patiënten nog vrij van tumoren en in goede gezondheid. Dat meldt de NOS. ‘Ik ben hoopvol dat we ons uiteindelijke doel, een werkzame therapie voor alle alvleesklierkankerpatiënten, op termijn kunnen bereiken,’ zegt Van Eijck.

Lees het artikel op nos.nl

Kun je je eigen vruchtbaarheid meten?
Thuis je vruchtbaarheid meten met een bloedtest, kan dat? Gynaecologen en klinisch chemici zijn kritisch in het tv-programma Radar. ‘We begrijpen dat vrouwen zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid, maar een test om te kunnen zien hoeveel tijd je nog hebt om zwanger te worden, bestaat niet. Met deze test krijg je een beeld dat je eicellen hebt, maar niet van de kwaliteit daarvan. Je krijgt ook geen beeld van het verloop van de eicellen en ook niet of ze worden bevrucht of niet.’

Kijk de uitzending van Radar