Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere oogschade bij jonge patiënten, fabels over huidverzorging en een behandeling bij prostaatkanker zonder te snijden. We maakten een selectie. 

Oogartsen zien in hun praktijk dagelijks veel ellende bij jonge patiënten door schermgebruik: ’Zo kun je schade voorkomen’
Prinses Ariane is niet de enige jongere met bijziendheid doordat zij te veel achter een scherm zit. Oogarts Martha Tjon Fo Sang van het Oogziekenhuis Rotterdam ziet elk spreekuur kinderen en jongeren met de aandoening myopie. ‘Terugdraaien van de aandoening kan niet. Voorkomen wel.’ Oog-onderzoeker Jan Roelof Polling, die de opmars van digitale schermen al langer volgen, waarschuwt bij tv-programma Bar Laat voor de blijvende schade die deze digitale schermen kunnen aanrichten.  
Lees het artikel in de Telegraaf

Wat is de beste manier om obesitas aan te pakken?
Wekelijks een prik zetten en binnen achttien maanden 15 procent van je gewicht verliezen? Het klinkt als een welkom perspectief voor mensen die lijden aan obesitas. Steeds meer zwaarlijvigen kiezen voor medicatie. ‘Medicatie is een uitkomst voor mensen die daar volgens de obesitasrichtlijn voor in aanmerking komen’, zegt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum.
Lees het artikel in Trouw

Vuurwerk is niet alleen gevaarlijk, maar ook ongezond
De jaarlijkse fijnstofpiek heeft een schadelijk effect op de volksgezondheid. Ieder jaar met oud en nieuw krijgen de verwondingen door vuurwerk veel aandacht. Maar dat de fijnstofconcentratie in de lucht die dag naar een zeer ongezonde hoogte piekt is minder bekend. Bij patiënten met een longaandoening of hart- en vaatziekte kan dit leiden tot vroegtijdige sterfte, waarschuwt internist Henk van Halteren.
Lees het artikel in Medisch Contact

Dermatoloog ontkracht 7 fabels over huidverzorging: ‘Douche niet te vaak, lang en te heet’
Van een crème tegen droge plekjes tot een zeep die je onweerstaanbaar doet ruiken: op het internet vind je talloze manieren om een stralende huid én haarbos te krijgen. ‘Het is goed dat we al die kennis verspreiden, maar soms is het gewoon onjuist’, zegt dermatoloog Niels Horst. De arts ontkracht zeven populaire fabels.
Lees het bericht in het AD

Eindelijk een richtlijn over beweegzorg bij kanker: ‘Over elke punt en komma is gedebatteerd’
Onlangs verscheen de eerste multidisciplinaire richtlijn over fysieke fitheid tijdens en na kanker, geïnitieerd door de sportartsen. Onverwacht bleek de richtlijn een heet hangijzer te zijn en ook volgden verschillende tegenslagen. ‘We strijden allemaal voor de goede zaak, en ik hoop dat de richtlijn daaraan bijdraagt.’ Fysieke fitheid is een belangrijke parameter voor kwaliteit van leven’, aldus Rhijn Visser. Hij is sportarts en een van de initiators van de recent verschenen multidisciplinaire richtlijn.
Lees het artikel in Medisch Contact

Mannelijke artsen worden veel vaker benoemd tot hoogleraar dan hun vrouwelijke collega’s
Mannelijke artsen worden veel vaker benoemd tot hoogleraar dan hun vrouwelijke collega’s. Ze publiceren meer wetenschappelijke artikelen, maar waarschijnlijk werken ook de academische werkomgeving en verschillen in waardering in hun voordeel. Derya Yakar, radioloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen, zette in haar ziekenhuis een programma op dat vrouwelijke onderzoekers koppelt aan ervaren collega’s. ‘Vrouwen worden zo zichtbaarder en geven nu ook vaker zelf aan dat ze hoogleraar willen worden. Die veilige omgeving helpt.’
Lees het artikel in de Volkskrant

Behandeling prostaatkanker zonder te snijden lijkt veelbelovend: 'Hopelijk snel voor iedereen'
Prostaatkanker behandelen met geluidsgolven, in plaats van door te snijden. Het klinkt als een uitkomst. Peter Salet doet mee aan een onderzoek naar deze methode. Andere patiënten wachten niet af en betalen de innovatieve behandeling zelf. Nederland is niet het enige land waar geëxperimenteerd wordt met focale therapie bij prostaatkanker, vertelt Michiel Sedelaar. Hij is als uroloog betrokken bij het onderzoek in het Radboudumc. ‘De behandeling wordt al op best wel veel plekken in Europa en in de wereld, uitgevoerd. Maar het wetenschappelijk bewijs is eigenlijk nog flinterdun.’
Lees het artikel op de website van EenVandaag

Bacteriofagen: dé oplossing wanneer antibiotica niet (meer) werkt
Blijvende medische schade en zelfs miljoenen doden per jaar. Doordat mensen resistent raken tegen antibiotica, kunnen artsen infecties niet goed behandelen. Maar er is nu een alternatief in de maak: bacteriofagen. In De Nieuws BV schuift arts-microbioloog Pieter-Jan Haas aan om hierover te praten.
Beluister het fragment op Radio 1