Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de menstruatiecyclus en topsport, pandemische paraatheid in ziekenhuizen en het hoge aantal vuurwerkslachtoffers. We maakten een selectie.
Primeur in het Amsterdam UMC: nieuwe software op hersenchip voor Parkinsonpatiënten
In het Amsterdam UMC hebben twee Parkinsonpatiënten als eerste ter wereld een hersenchip met gloednieuwe software gekregen. Al langer kunnen mensen met Parkinson een hersenchip ontvangen die met continue elektrische signalen symptomen zoals trillen vermindert. Toch ervaren sommige patiënten bijwerkingen van deze chip. Daarom introduceert het Amsterdam UMC een nieuwe methode. ‘Dit systeem bestaat uit elektroden die in de hersenen worden geïmplanteerd', legt neuroloog Martijn Beudel uit in Nieuws en Co.
Luister Nieuws en Co
Best raar’ dat de menstruatiecyclus een ‘bijgedachte’ is in de topsport, zeggen deze gynaecologen
De aandacht voor het vrouwenlijf in de sport is enorm gegroeid, zien gynaecologen Emma Paternotte en Floor Sijbrandij, die vrouwelijke sporters medisch bijstaan. Maar het is nog niet genoeg, zeggen ze. ‘Je wordt langs de lat van de man gelegd.’ NRC interviewt hen.
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
De 7 dingen die je wel (of juist niet) moet doen als jongeren praten over zelfdoding
Elke maand maken gemiddeld 24 jongeren een einde aan hun leven. Dat is een klas vol. Wat kun je eigenlijk doen als iemand jou in vertrouwen neemt met een doodswens? Voor mensen onder de 30 jaar in Nederland is zelfdoding doodsoorzaak nummer één. In deze speciale uitzending Het kind van de rekening (NTR) spreekt presentator Mirthe van der Drift daarom met hulpverleners en jongeren zelf waaronder jeugdpsychiater Jan Meerdinkveldboom.
Luister Het kind van de rekening
Waarom 40 procent van de kankergevallen niet zomaar pech is
Wie kanker krijgt, heeft in zes op de tien gevallen gewoon domme pech. Maar hoe zit het met die andere 40 procent? Een aanzienlijk deel daarvan is erfelijk bepaald. Maar als je veel oudere mensen in je familie hebt die kanker krijgen, heb je niet meteen iets te vrezen, legt expert Nicoline Hoogerbrugge in het AD uit.
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)
Opnieuw discussie over borstimplantaten: worden de risico's overdreven?
Twee Nederlandse medici hebben nieuw onderzoek gedaan naar borstimplantaten. De conclusie: ook de nieuwste modellen 'lekken'. Niet pas na enkele jaren, maar vrijwel direct na het plaatsen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) rammelt de studie aan alle kanten. Plastische chirurg Marc Mureau: ‘Wereldwijd hebben miljoenen vrouwen borstimplantaten van wie het merendeel geen klachten heeft.’ Ook Prabath Nanayakkara, hoogleraar acute interne geneeskunde bij Amsterdam UMC, is kritisch op het onderzoek.
Lees het artikel van Nieuwsuur
'Ziekenhuizen kunnen niet genoeg opschalen bij nieuwe pandemie', waarschuwen intensivisten
De ziekenhuizen zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie, zegt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) tegen EenVandaag. Nederland telt op dit moment zo'n 900 ic-bedden. In het Integraal Zorgakkoord hebben de overheid en de ziekenhuizen afgesproken dat dit aantal moet kunnen worden opgeschaald naar 1.700 bedden in het geval er een pandemie of een oorlogssituatie uitbreekt. Maar dat is onmogelijk, waarschuwt NVIC-voorzitter Bart Ramakers.
Kijk EenVandaag
Plastisch chirurgen: Aantal vuurwerkslachtoffers opnieuw zorgwekkend hoog
Plastisch chirurgen hebben rond de jaarwisseling meer vuurwerkslachtoffers behandeld dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). ‘De ernst van het letsel blijft zorgwekkend, met opnieuw een groot aandeel jonge slachtoffers en ernstige amputaties als gevolg van illegaal vuurwerk', zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar in de Telegraaf.
Lees het artikel in de Telegraaf (inlog nodig)
Kunstmatige intelligentie helpt zorg vooruit: arts én AI vormen superteam
De eerste resultaten laten zien dat kunstmatige intelligentie (AI) veel kan betekenen voor de gezondheidszorg. Maar het zal nog zeker tien jaar duren voordat er volop van kan worden geprofiteerd. AI is ook geen oplossing op zichzelf, zeggen experts, die al wel bezig zijn met hoopvolle projecten. ‘Bij borstbestraling was de "intekentijd" eerst drie kwartier, later twintig minuten. AI doet er een minuut over, met een nacontrole van de arts.’
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)