Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere long-COVID-poli’s, fatbike-ongelukken, hoesten en een tekort aan infuuszakken. We maakten een selectie.

Na lang wachten gaan ze eindelijk open: drie ziekenhuizen starten met speciale long-COVID-poli's
Patiënten met langdurige coronaklachten kunnen zich vanaf vrijdag eindelijk aanmelden voor drie speciale long-COVID-poli’s. Na jaren wachten gaan artsen in de umc’s van Rotterdam, Amsterdam en Maastricht op zoek naar geschikte behandelingen. De ziekenhuizen hopen in de eerste maanden zo’n vijfhonderd tot duizend patiënten te kunnen zien. ‘Dat is een fractie van het totale aantal patiënten, maar we hopen dat uiteindelijk alle mensen gaan profiteren van wat we op de poli’s leren’, zegt coördinator Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC en voorzitter van het Expertiseteam post-COVID.
Lees het artikel in het AD

Zorgen over jonge slachtoffers fatbike-ongelukken na 'meetweek'
De helft van de slachtoffers die door een ongeluk met hun fatbike op de spoedeisende hulp belanden, is jonger dan 16 jaar. Die conclusie trekt kenniscentrum VeiligheidNL uit een 'meetweek' die onlangs werd gehouden. Tijdens het onderzoek registreerden ziekenhuizen van 30 september tot en met 6 oktober het aantal ongelukken met fietsen. Alle 82 ziekenhuizen met een spoedeisende hulp deden mee, zegt VeiligheidNL.  
Lees het artikel op NOS.nl

Hoesten kan lang duren maar gaat meestal vanzelf over: dit zijn tekenen dat je wel naar een arts moet
Nu de R in de maand zit, wordt er weer vaker gehoest. Waar de een er met een bescheiden kuchje redelijk snel van afkomt, hoest de ander zich figuurlijk de longen uit het lijf. Welke soorten hoest zijn er en waardoor kunnen ze ontstaan? Een longarts en een kno-arts leggen uit en vertellen of al die verschillende hoestdrankjes en andere middeltjes echt helpen. 
Lees het artikel via het AD

Artsen waarschuwen voor de gevaren van gellak
In het Amsterdam UMC komen steeds meer mensen met een zogenoemde acrylatenallergie die ze hebben opgelopen door gelnagels. Bij deze nepnagels wordt een laagje gel op de nagels aangebracht, dat moet uitharden onder een uv-lamp of ledlamp. Tien jaar geleden testte 2,3 procent van alle patiënten in het Amsterdamse ziekenhuis positief op de acrylatenallergie. Nu is het percentage meer dan 4 procent. ‘Dat is zorgelijk', zegt dermatoloog-allergoloog Thomas Rustemeyer tegen NOS Stories. Je kan door de gelnagels bijvoorbeeld uitslag krijgen of kortademig worden.
Lees het artikel op NOS.nl

Nederlandse ziekenhuizen kampen met infuustekort door orkaan Helene
Nederlandse ziekenhuizen kampen met een infuustekort, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG). Dat komt door problemen bij de grootste leverancier van infuuszakken, het Amerikaanse bedrijf Baxter. De fabriek van Baxter is gevestigd in de staat North Carolina, die onlangs te maken kreeg met overstromingen als gevolg van orkaan Helene. Ziekenhuizen moeten kritisch kijken naar het gebruik van een infuus, vindt de commissie. Infusen worden nu in ziekenhuizen vrij makkelijk ingezet, vinden de leden. ‘We hebben er nog nooit zo over nagedacht. Nu zijn we alert en moeten we er zo zuinig mogelijk mee omgaan’, zegt Niels Gritters van den Oever, intensivist bij Treant in Emmen en ook lid van de commissie.
Lees het artikel op NOS.nl