Collega's in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere acute zorg, euthanasie bij psychisch lijden en chronische pijn. We maakten een selectie.
Miljoenen Nederlanders hebben chronische pijn, artsen spreken van 'pijnepidemie'
Ruim 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan chronische pijn. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O. In pijn gespecialiseerde artsen (anesthesiologen) die opdracht gaven voor dit onderzoek, spreken van een pijnepidemie. Het NOS Radio 1 Journaal spreekt met anesthesioloog Frank Wille.
Opinie: We moeten niet minder, maar ánders over mentale problemen praten
‘Psychische klachten kunnen overdraagbaar zijn op anderen. Dit betekent niet dat mentale gezondheidsproblemen verzwegen moeten worden uit vrees voor ‘besmetting’, maar wel dat we moeten evalueren hoe we erover spreken.’ Dat schrijft psychiater Christiaan Vinkers in de Volkskrant.
Lees het opiniestuk in de Volkskrant
Opinie: De acute zorg is niet gebaat bij simpele oplossingen
‘Publieke discussies zoals die over het Zuyderland Medisch Centrum leggen te veel nadruk op spoedeisende hulp. Deze versimpeling onderschat andere partijen in de acute zorg en staat regionale samenwerking en innovatie in de weg. Acute zorg is netwerkzorg en dient met elkaar regionaal te worden ingericht.’ Dat schrijven vier medisch specialisten in een opiniestuk in de Volkskrant.
Lees het opiniestuk
Borstreconstructies na borstkanker onder druk: ‘Vrouwen maken keuzes die ze eigenlijk niet willen’
Borsten vormen een belangrijk onderdeel van het vrouw-zijn. Of toch niet? Want waarom kan een vrouw die ‘plat’ is niet mooi en vrouwelijk zijn? Het AD spreekt met onder andere plastisch chirurg Quinten Ruhé. Hij helpt veel vrouwen na borstkanker. ‘Ik benadruk altijd dat een amputatie zonder reconstructie een optie is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het gevoel dat je goed op de hoogte was van alle mogelijkheden het belangrijkste is om later tevreden te zijn met je keuze. Onafhankelijk van welke keuze je hebt gemaakt.’ Verder moeten vrouwen volgens Ruhé ook zeker de tijd nemen om keuzes te maken. ‘Wel zitten er diverse voordelen aan een directe borstreconstructie’
Lees het artikel in het AD
Herken een hartaanval: pijn op de borst is bij mannen een teken, maar bij vrouwen vaak niet
Het aantal Nederlanders met hart- en vaatziekten stijgt nog steeds. Het risico wordt groter naarmate je ouder wordt. Cardioloog Janneke Wittekoek legt in het AD uit hoe je erachter komt of je hart gezond is én hoe je het in optimale conditie brengt. ’Zorg dat de hartslag een paar keer per week boven de honderd slagen per minuut uitkomt.’
Zo herken je of je kind het RS-virus heeft: ’Vaccin is heel grote gezondheidswinst’
Dat jonge kinderen vanaf volgend najaar kunnen worden gevaccineerd tegen het RS-virus zorgt voor een ‘grote gezondheidswinst’, zegt kinderarts Lissy de Ridder. Deze herfst zal de intensive care waarschijnlijk weer vol liggen met baby’s die ernstig ziek worden van het verkoudheidsvirus, maar dat zou vanaf het najaar van 2025 voorbij moeten zijn.
Lees het artikel in de Telegraaf
Euthanasie bij psychisch lijden
Een beladen en moeilijk onderwerp. Moet het leven altijd centraal staan? Of is het in bepaalde gevallen humaner om iemand te helpen bij sterven? In De Publieke Tribune praat Coen Verbraak onder andere met psychiaters Joeri Tijdink en Mascha Vos over de praktijk van euthanasie bij psychisch lijden. Aan de daadwerkelijke beslissing gaat veel vooraf, zowel in de psychiatrie als in de hulptrajecten daarvoor. Wat gebeurt er als iemand aanklopt met een doodswens? Hoe wordt deze persoon begeleidt? Hoe stel je uitzichtloosheid vast? En welke afwegingen moeten hulpverleners daarbij maken?
Luister De Publieke Tribune
We hebben allemaal een hamster in ons brein - en dit is wat hij veroorzaakt
We worden met z’n allen voortdurend verleid om ongezonde troep te eten: de vette gehaktbal in het benzinestation, een chocoladereep bij de kassa van de supermarkt of allerlei fastfood op loopafstand. Dat we daar steeds intrappen heeft te maken met een hamster in ons brein, vertellen kinderartsen Felix Kreier en Maarten Biezeveld in Villa VdB.
Luister VillaVdB
Waarom worden we verkouden als het kouder wordt?
De warme truien kunnen weer aan en de voorraad zakdoeken mag weer worden aangevuld, want het is herfst. Dit seizoen staat erom bekend dat er veel gesnotterd wordt, veel mensen worden verkouden. Soms lijkt het alsof dat kan komen omdat je het koud hebt gehad, maar dat is volgens KNO-arts Dennis Kox een fabeltje zegt hij in Hart van Nederland.