Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de daling van het aantal besmettingen en het effect daarvan op de druk in de ziekenhuizen. Ook spraken veel medisch specialisten zich uit over het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd. We maakten een selectie.

Grote groep experts waarschuwt: je gezondheid is nu nóg belangrijker
Er moet meer aandacht komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd, schrijven 65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet. Door bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te bewegen en voldoende te ontspannen kunnen mensen hun immuunsysteem versterken. Volgens de deskundigen kan dat ertoe leiden dat een corona-infectie minder ernstig verloopt.
‘Natuurlijk ligt de focus nu op het voorkomen van besmettingen, dat is ook volledig begrijpelijk. Maar communiceer daarbij óók dat leefstijl belangrijk is.’

Lees het artikel op nos.nl

Over het belang van een gezonde leestijl wordt ook gesproken in het tv-programma Beau. Aan tafel zitten Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas aan het Erasmus Ziekenhuis, Robin Peeters, hoofd van de COVID-afdeling in het Erasmus Ziekenhuis en Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam over het belang van een gezonde leefstijl en COVID.

Kijk Beau

Reportage revalidatieafdeling JBZ
Het radioprogramma Spraakmakers loopt mee in diverse ziekenhuizen om verslag te doen van de aanpak van de COVID-crisis. In deze aflevering staat de situatie op de revalidatieafdeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis centraal. COVID-patiënten die van de ic komen, moeten fysiek en cognitief weer van alles aanleren. En bijna allemaal hebben ze psychologische hulp nodig.

Beluister Spraakmakers

De Kennis van Nu: De raadsels van COVID-19
COVID-19 is een raadselachtige, nieuwe ziekte met rare symptomen, van geur- en smaakverlies tot hartschade. Het televisieprogramma De Kennis van Nu volgt internist-infectioloog Frank van de Veerdonk en sportcardioloog Harald Jorstad die zich op het onderzoek hebben gestort om deze symptomen te kunnen verklaren.

Kijk de Kennis van Nu

Arts-microbioloog Hans Zaaijer in Op1 optimistisch over nabije toekomst
In OP1 wordt alvast gesproken over eventuele versoepelingen van de maatregelen nu het aantal besmettingen langzaam daalt. Volgens arts-microbioloog Hans Zaaijer van bloedbank Sanquin zien we de toekomst veel te somber in. Zaaijer zegt in Op1 te verwachten dat we volgend jaar zomer terug kunnen naar ons normale leven, al moeten we onder andere het handen schudden definitief vergeten.

Kijk Op1

Nieuw internationaal onderzoek tegen alzheimer
Op 11 november start internationaal onderzoek tegen alzheimer. Bij Op1 vertelt Jetske van der Schaar, drager van een erfelijk Alzheimer-gen, samen met neuroloog Philip Scheltens over haar openhartige boek ‘Eeuwige Lente’. Het boek gaat over hun gezamenlijke zoektocht naar een medicijn.

Kijk Op1

Chirurg Jaap Bonjer deelt zijn hoe-word-ik-chirurg-recept in podcast
Jaap Bonjer, werkzaam als algemeen chirurg en afdelingshoofd heelkunde in het Amsterdam UMC, is te gast bij de podcast KoffieCo. Het gesprek gaat over zijn werk als chirurg, de opleiding en de menselijke kant van zijn vak. ‘Ook al lijken chirurgen misschien stoer, het zijn ook mensen en ook voor hen staat de patiënt centraal’. Bonjer deelt een aantal wijze lessen en doet een poging voor een hoe-word-ik-chirurg-recept.

Luister de podcast

Onderzoek naar comazuipers door kinderarts Van der Lely
Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in het ziekenhuis, is al jaren ongeveer hetzelfde. Wel zijn ze gemiddeld iets ouder en ze hebben vaker naast alcohol ook cannabis gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Nico van der Lely, die in het Delftse Reinier de Graaf-ziekenhuis een alcoholpoli oprichtte. ‘Kinderen van 12 of 13 zien we gelukkig nauwelijks meer binnenkomen. Als een kind 'alleen' alcohol op heeft, dan kunnen we de behandeling in het ziekenhuis af. Is er ook sprake van ander drugsgebruik, dan is er wel echt verslavingszorg nodig.’

Lees het artikel op RTL Nieuws

'Coronavaccin 90 procent effectief', Marc Bonten reageert
Als eerste bedrijf meldt Pfizer dat ze een effectief coronavaccin heeft ontwikkeld. Nieuwsuur spreekt over de ontwikkelingen met Marc Bonten, hoogleraar medische microbiologie van het UMC Utrecht.

Kijk Nieuwsuur terug

Door corona maanden wachten op een operatie: 'Haal ik het nog wel?'
In de ziekenhuizen liggen langzaamaan steeds wat minder coronapatiënten. Maar voor het hervatten van de reguliere zorg is het nog te vroeg. Dat betekent dat veel mensen van wie de behandeling of operatie is uitgesteld, moeten blijven wachten. Nieuwsuur spreekt met artsen van het Amphia Ziekenhuis over het uitstellen van zorg. 'Elke dag komen we met een aantal chirurgen samen om af te wegen: welke behandelingen kunnen we wel en echt niet uitstellen?’, zegt chirurg Jennifer Schreinemakers.

Kijk Nieuwsuur terug

Opereren in coronatijd: wie wel, wie niet?
Door corona moeten ziekenhuizen wikken en wegen. Welke operatie kan doorgaan, wie moet er afgebeld worden? Vorige week steeg het aantal COVID-patiënten in het MMC Veldhoven tot 46, en daardoor moet dit ziekenhuis zelfs de helft van de operaties cancelen. ‘Anders dan in maart vragen mensen die worden afgebeld nu vaker: waarom ik?’ Rudi Roumen, medisch manager en chirurg in het MMC, wil graag uitleggen hoe hij en zijn collega’s die moeilijke keuzes maken. ‘Acute zorg gaat natuurlijk door.’

Lees het artikel in het Eindhovens Dagblad

Talkshow 'Pauw Komt Binnen' vanuit het Radboudumc
De eerste uitzending van de nieuwe talkshow 'Pauw Komt Binnen' stond afgelopen zondag in het teken van de impact die de coronacrisis heeft op de ziekenhuiszorg. De uitzending ging over de zorg voor COVID-patiënten en over de gevolgen voor de reguliere zorg. Verschillende zorgverleners van het Radboudumc zaten aan tafel bij presentator Jeroen Pauw. Daarnaast vertelden ook patiënten en familieleden over hun ervaringen.

Pauw Komt Binnen terugkijken

Artsen omarmen e-health sinds corona
Ondernemers in de e-health profiteren van corona. Ziekenhuizen werken nu vaker met apps voor zelfmonitoring of videogesprekken met patiënten. Anesthesioloog Naomi Verstoep is gewend op een dag zo’n vijfentwintig mensen te zien. Zo was het althans begin dit jaar nog, vóór corona. Nu ziet ze de helft van hen niet meer ‘live’, maar vanachter een scherm. ‘Je merkt dat mensen gewend zijn een webcam of iPad te gebruiken. Sommigen stappen op de thuiswerkplek even uit een Zoom-bespreking om er na het gesprek met de dokter weer mee verder te gaan.’

Lees het artikel in NRC