Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het oog, mri bij dicht borstweefsel en angststoornissen. We maakten een selectie.

Handen aan de couveuse
De EO-serie Handen aan de couveuse volgt ouders bij wie de roze wolk ver te zoeken is. Hun baby is veel te vroeg geboren of ernstig ziek en ligt daarom op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Daar krijgen ze de best mogelijke zorg van kinderarts neonatologen, gynaecologen en gespecialiseerde verpleegkundigen. Hoe houden zij zich staande en waar putten ze hoop uit in deze onzekere periode? Handen aan de couveuse laat aangrijpende verhalen zien over angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde.
Kijk Handen aan de couveuse

Radiologen: 'Nu al MRI bij dicht borstklierweefsel redt levens'
Radiologen willen dat vrouwen met dicht borstklierweefsel zo snel mogelijk een aanvullende MRI-scan krijgen bij het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze willen niet wachten op de uitkomsten van nieuw onderzoek hiernaar, omdat eerder onderzoek al heeft uitgewezen dat het veel gezondheidswinst oplevert en levens redt. ‘Dit is een methode die echt werkt en kosteneffectief is,’ zegt radioloog Wouter Veldhuis tegen de NOS.
Lees het artikel op NOS.nl

Kan kunstmatige intelligentie de arts echt tijd besparen?
Met door AI opgestelde patiënten brieven en gespreksverslagen wil het kabinet de ‘schrijftijd’ in de zorg met de helft verkorten. Maar is dat wel realistisch? KNO-arts Tom van der Laan, die in het UMC Groningen betrokken is bij allerhande digitale innovaties, heeft het over ‘een totale herschikking van taken’ die nodig is in de zorg, om AI op grote schaal toe te kunnen passen. ‘Aan de techniek zal het niet liggen’, zegt hij, gevraagd naar de doelstelling van het kabinet. ‘De vraag is: kan de mens snel genoeg meeveranderen? Kan het zorgsysteem snel genoeg meeveranderen met de mogelijkheden van deze techniek?’
Lees het artikel in Trouw

Je hebt maar één paar ogen: hier moet je volgens oogarts op letten om ze gezond te houden
Onze ogen behoren tot de meest complexe organen van ons lichaam. Vaak merken we pas hoe onmisbaar ze voor ons zijn als we minder goed gaan zien. Hoe herken je dat er misschien iets mis is met je ogen, en wat hebben ze nodig om gezond te blijven? Een oogarts en een optometrist geven in het AD antwoordt op vijf prangende vragen. Zijn onze ogen slechter dan vroeger? ‘Nee’, zegt oogarts Hans Vingerling. ‘Onze ogen zijn door de eeuwen heen niet slechter geworden.’
Lees het artikel in het AD

Angststoornissen zijn ernstiger dan gedacht. ‘Na tien jaar hebben de meeste patiënten meerdere stoornissen of een depressie’
Meer Nederlanders dan ooit hebben last van angststoornissen. Fobieën of paniekaanvallen lijken soms snel verdwenen, maar dat is schijn. Angst kent vele gezichten. De een raakt erdoor overmand in een vliegtuig, de ander in gezelschap van onbekenden, en weer een ander als bloed moet worden geprikt. Maar ook dwangklachten en paniekaanvallen kun je zien als verschijningsvormen van angst, zegt psychiater Neeltje Batelaan, die deze week het ambt van hoogleraar aanvaardt aan het Amsterdam UMC in Trouw.
Lees het artikel in Trouw

Nieuwe borsten na kanker zonder implantaat: chirurg over de opties met lichaamseigen weefsel
Oktober is borstkankermaand. In Nederland staan jaarlijks gemiddeld vijfduizend vrouwen voor de keuze: wil ik een borstherstellende operatie nadat één of beide borsten zijn afgezet? En welke opties zijn er dan? Plastisch chirurg Marc Mureau in het AD over de mogelijkheden en wat daarbij komt kijken.
Lees het artikel in het AD

Geen klachten, toch een totale bodyscan: ‘Mensen realiseren zich de gevolgen niet’
De bodyscan is booming. Met een medisch rapport van een andere dokter kloppen steeds meer patiënten bij hun eigen huisarts aan, want uit ‘een apk’ is ‘iets’ gekomen waarvoor ze een verwijzing willen. Zo’n total bodyscan heeft zijn keerzijde, waarschuwen artsen nu. ‘Vooraf is niet altijd duidelijk dat er ook toevalsbevindingen kunnen zijn. Vaak zijn dat afwijkingen die in de loop van het leven ontstaan, maar waar iemand nooit klachten van zal krijgen of aan dood zal gaan’, legt radioloog Jet Quarles van Ufford uit.
Lees het artikel in het AD

Zorgen onder oogartsen over explosie bijziendheid: 'Probleem veel groter dan gedacht'
Oogartsen maken zich zorgen over toenemende bijziendheid bij kinderen. Wereldwijd kampt één op de drie kinderen ermee, blijkt uit nieuw onderzoek. In Nederland gaat het zelfs om één op de twee kinderen, zeggen artsen. ‘Het is erg zorgelijk,’ zegt hoogleraar kinderoogheelkunde Caroline Klaver tegen RTL Nieuws. ‘Het is een aandoening die op latere leeftijd tot slechtziendheid of blindheid kan leiden. De hele maatschappij heeft er last van.’
Lees het artikel op RTL Nieuws