Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere medicijnverslaving na ziekenhuisopname, nieuwe stamceltherapie voor knieproblemen en over de zin en onzin van Japanse headspa's. We maakten een selectie.
Opinie: Zwangere verslaafde moet je niet straffen maar behandelen
Poging tot doodslag, is de verdenking tegen een zwangere vrouw die alcohol en drugs gebruikte. Maar zo’n zaak hoort helemaal niet voor de rechter te komen, vinden psychiaters Arnt Schellekens en Albert Batalla. Ze schrijven een opiniestuk in Trouw.
Lees het opiniestuk
Medicijnverslaving na ziekenhuisopname: zo wil het Diak daar een eind aan maken
Meer dan 14.000 mensen in Nederland zijn verslaafd aan opiaten. Bij een deel van hen begon die verslaving na een operatie in een ziekenhuis. Het Diakonessenhuis in Utrecht begint komende maand een project waarbij ze medicijnen als morfine en oxicodon minder lang voorschrijft én de patiënten en hun gebruik in de gaten houdt. ‘We sturen patiënten eerder naar huis dan vroeger, waarbij ze zelf de regie hebben over zware medicijnen’, zegt Bram Abou Habaga, anesthesioloog.
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)
De nieuwe stamceltherapie voor knieproblemen werkt, maar de goedkeuring ‘is een tijdrovende zoektocht’
Aan de studieresultaten ligt het in ieder geval niet. Zijn onderzoek naar een stamcelbehandeling voor beschadigd kraakbeen in de knie laat zien dat het tot minder klachten leidt, zegt onderzoeksleider en kniechirurg aan het UMC Utrecht Roel Custers. Maar voordat het de nieuwe standaard wordt, duurt het nog wel vijf tot tien jaar. De therapie moet eerst worden goedgekeurd en in aanmerking komen voor vergoeding. En Roel Custers moet een bedrijf beginnen. ‘Ik heb al een prachtbaan als arts.’
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
Stekende pijn na amputatie lijkt te voorkomen, Leids UMC begint groot onderzoek
Ruim 60 procent van de mensen die een amputatie ondergaat heeft er last van: chronische zenuwpijn die bijna verlammend werkt. Dat betekent dat er jaarlijks bijna 2.000 mensen met deze klachten bij komen. Het LUMC begint daarom een grootschalig onderzoek om vast te stellen of een al bestaande behandeling deze pijn grotendeels kan voorkomen. Neurochirurg en onderzoeksleider Justus Groen die deze operatieve behandeling al vaak heeft verricht, heeft goede ervaringen met deze methode.
Lees het artikel op NOS.nl
Deze trend zou moeten zorgen voor langer en dikker haar – maar werkt dat écht?
Vooral in het randstedelijk gebied poppen de Japanse headspa's als paddenstoelen uit de grond. Een dergelijke hoofd(huid)massage zou de conditie van je hoofdhuid verbeteren, haaruitval tegengaan en dús voor een dikkere bos haar zorgen. Hoe zit dit precies? JAN zocht het uit en spreekt met dermatoloog Anne Berthe Halk.
Lees het artikel in JAN
Hoe een DNA-test kan helpen als antidepressiva niet werken
Patiënten kunnen met een DNA-test op hen toegesneden medicatie-advies krijgen als antidepressiva veel bijwerkingen veroorzaken of juist geen effect hebben. Trouw spreekt erover met Roos van Westrhenen, psychiater bij ggz-instelling Parnassia.
Lees het artikel in Trouw
Verdwijnen puistjes echt sneller door pimple patches?
Pimple patches zijn een hype op sociale media. Door de pleisters over je puistjes te pakken zouden ze binnen no time verdwijnen. Is dat ook echt zo? Radar vraagt het aan dermatoloog Rieke Driessen. ‘De pleisters kunnen de huid irriteren en bacteriën krijgen onder de pleister mogelijk juist meer kans om te groeien.’
Lees het artikel op de website van Radar
450 vrouwen per jaar krijgen vulvakanker: ‘Ineens zat er een pukkeltje, een dag later was het een bult’
Over vulvakanker hoor je niet veel. Toch overlijden er jaarlijks gemiddeld 100 vrouwen in Nederland aan. Een oncoloog legt uit wat het is en een patiënt vertelt over haar ziekte. ‘Ga niet eindeloos experimenteren met schimmelcrèmes, het is niet normaal om last van je vulva te hebben.’
Lees het artikel in AD