Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere kinderobesitas, superbacteriën en het opereren van dieren. We maakten een selectie.
‘Op alleenstaande moeders is de samenleving slecht ingericht’
Anesthesioloog-pijnspecialist Gezina Oei heeft een bijna volle baan met onregelmatige werktijden en daarnaast de zorg voor haar vijfjarige dochter. Om dat allemaal te regelen, heeft ze vier jaarroosters. ‘Als een leraar ineens ziek is, wordt de opvang een hele opgave.’ Ze wordt geïnterviewd door NRC over werk-privé- balans en over het vak.
Lees het artikel in NRC
'Eetstoornis is een hele competitieve ziekte': hoe anorexia een 'wedstrijd' wordt op social media
De invloed van social media op mensen met anorexia is groot, blijkt uit onderzoek van het LUMC. Als iemand een keer zoekt op afvallen of diëten, krijgt diegene meer van zulke filmpjes te zien. En dat kan versterkend werken: Psychiater Tim Offringa zegt in Een Vandaag dat het belangrijk is jongeren hier weerbaar tegen te maken. ‘Waar ik een stukje hoop uit haalde is dat de jongeren die ik heb gesproken in dat onderzoek uiteindelijk ook deels wel aangaven: 'Als je mij vroeg leert hoe om te gaan met social media, dus dat ik weet waar de gevaren zitten, dan kan ik voorkomen dat ik die hele negatieve diepte in ga.’
Kijk Een Vandaag
Hoe opereer je een kabeljauw? Blijdorps oogarts Tjeerd de Faber heeft het antwoord
Tjeerd de Faber is oogarts. De laatste decennia heeft hij geen vrije nieuwjaarsdag meer gehad, omdat hij dan staat te opereren: beschadigde ogen door vuurwerk. De Faber is gespecialiseerd in scheelzien, staar en kinderoogheelkunde. En omdat de ogen van een primaat niet veel verschillen van die van mensen riep Diergaarde Blijdorp in Rotterdam in 1988 zijn hulp in. Na de primaten volgde de rest van de levende have. Alleen insecten heeft hij nog niet behandeld. Een interview met hem in NRC.
Lees het artikel in NRC
Medicijn voor kinderobesitas niet vergoed: artsen zien ongelijkheid in spreekkamer
Het afvalmedicijn Saxenda zorgt voor ongelijkheid in de spreekkamer van de kinderarts, waarschuwen artsen in Nieuwsuur. Zorgverzekeraars vergoeden het alleen voor volwassenen en de kosten liggen rond de 300 euro per maand, wat voor veel ouders te duur is. Kinderarts Van den Akker heeft er moeite mee dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft vanwege de hoge kosten. ‘Ik heb mezelf de vraag gesteld: moet ik het überhaupt wel voorschrijven aan kinderen? Het is niet eerlijk als de een het wel kan krijgen en de ander niet. Deze ongelijkheid heb ik nooit eerder zo meegemaakt en zou bij elk ander ziektebeeld ondenkbaar zijn.’
Kijk Nieuwsuur
Kritiek op overname van ziekenhuislaboratoria door commerciële labs
Vanuit verschillende beroepsgroepen is er kritiek op de overname van laboratoria door commerciële partijen. De klinisch chemici uiten zich kritisch in Medisch Contact. ‘We zien de trend van commerciële bedrijven die laboratoria overnemen steeds meer en maken ons daar zorgen over’, stelt Merel van Wijnen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie. ‘Onze voornaamste zorg is dat we onze rol als klinisch chemici – zorgen voor zinnige en efficiënte diagnostiek – niet optimaal kunnen uitvoeren bij commerciële bedrijven, waar de nadruk meer ligt op tijd en geld en minder op kwaliteit van zorg.’
Lees het artikel op Medisch Contact
Taboe op invriezen eicellen kleiner
'Social freezing', eicellen invriezen zonder medische reden, gebeurt steeds vaker. Canan en Marije lieten het allebei doen en vertellen erover in Een Vandaag. Ze zijn midden 30, single en hopen zo hun kinderwens veilig te stellen. ‘Het is een onderwerp dat heel erg leeft,’ ziet gynaecoloog en hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Annemiek Nap. ‘Het taboe of het schamen dat je met een kinderwens bezig bent, maar dat je er nu nog niet klaar voor bent, gaat er van af.’ Nap vindt dat een goede zaak, maar kan niet vaak genoeg herhalen dat het belangrijk is om in een vroeg stadium over kinderen na te denken.
Kijk Een Vandaag
The non-flying doctors: waarom juist artsen niet achteloos de wereld zouden moeten overvliegen
Maak een einde aan al die vliegreisjes van artsen naar medische congressen, vinden vijf artsen en hoogleraren die zich daar samen hard voor maken. De Volkskrant speekt hen. ‘Ik zou niet weten waarom ik naar een congres in de VS zou moeten.’
Lees het artikel in de Volkskrant
'Alarmerende' toename superbacteriën onder oorlogsslachtoffers Oekraïne en Gaza
In Gaza en Oekraïne gaan steeds meer multiresistente bacteriën rond. Die zogenoemde superbacteriën reageren niet op antibiotica. Verwondingen bij oorlogsslachtoffers zijn hierdoor steeds moeilijker te behandelen, soms met amputaties of de dood tot gevolg. Nieuwsuur sprak artsen, microbiologen, ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen in Nederland en in het buitenland. Zij maken zich ernstig zorgen.
Kijk Nieuwsuur
Komt huidkanker meer voor dan vroeger? En andere vragen beantwoord
Een nieuwe scanner van het Maastricht UMC kan huidkanker sneller herkennen. Dat is goed nieuws, omdat huidkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland is. In 2023 kregen 77.000 mensen de diagnose. Op de website van Een Vandaag beantwoordt dermatoloog Daniel Kadouch, de meeste gestelde vragen. Hij is gepromoveerd op huidkanker en heeft inmiddels duizenden patiënten met huidkanker geopereerd.
Lees het artikel op Een Vandaag