Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de fietshelm, de ziekte van Parkinson en tekort aan astmamedicatie voor kinderen. We maakten een selectie.

Draagt elke fietser straks een helm? Deze artsen hopen van wel: ‘We kunnen veel maken, maar hersenen niet’

Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is de afgelopen tien jaar met 27 procent gestegen, blijkt uit cijfers van kenniscentrum VeiligheidNL. Van alle mensen die in 2023 op de spoedeisende hulp belandden, was 63 procent (76.400) slachtoffer van een ongeval met de fiets. Een op de zes kampte met hersenletsel. ‘Het dragen van een helm maakt substantieel verschil. Het verlaagt de kans op ernstig hoofdletsel met 60 procent en op dodelijk letsel zelfs met 70 procent,’ vertelt ic-arts Tim Frenzel. Toch draagt bijna niemand een helm.

Lees het artikel in het AD

Steeds meer mensen, zelfs dertigers, krijgen parkinson: expert legt uit hoe dat komt

Donderdag 11 april is het Wereld Parkinsondag. Het aantal gevallen van de ziekte van Parkinson neemt wereldwijd toe. Ook steeds meer jonge mensen, onder wie veertigers en soms zelfs dertigers, krijgen de ziekte. Hoe kan dat? Lucille Dorresteijn, neuroloog bij Medisch Spectrum Twente, legt uit wat de kenmerken van parkinson zijn en hoe de ziekte kan worden behandeld.

Lees het artikel in het AD

Operatief van bruine naar blauwe of groene ogen: ’Blijf weg van zulke klinieken!

Volgens cijfers zou tachtig procent van de wereldbevolking bruine ogen hebben. Geef je de voorkeur aan blauw of groen? Of heb je juist blauwe ogen en wil je grijze? Er bestaan manieren om je iris permanent een andere kleur te geven. Die ingreep wordt al jaren uitgevoerd, maar het is beslist niet zonder risico. Oogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam drs. Tjeerd de Faber is er duidelijk over: ‘Blijf uit de buurt van deze klinieken.’

Lees het artikel in de Telegraaf

Kinderarts maakt zich zorgen, ouders schieten door: ‘Willen kinderen geen vitamines meer geven’

Ouders die hun pasgeboren baby’tje geen vitamines willen geven. Of niet laten afdrogen na een spoedgeboorte. Kinderarts Mark Hoetjer van het Diakonessenhuis in Utrecht merkt dat patiënten steeds mondiger worden. Scherpe vragen omarmt hij, want Hoetjer praat graag over de voor- en nadelen van een ingreep. Maar op sommige momenten schieten ouders door, vindt hij.

Lees het artikel in het AD

Essentiële astma-medicijnen voor kinderen zijn nauwelijks te krijgen

Opnieuw is er een nijpend tekort aan een essentieel geneesmiddel voor jonge kinderen. Salbutamol aerosol, het meest gebruikte ‘pufje’ door mensen met astma, is nauwelijks meer te krijgen in de apotheken. De impact van het tekort moet niet worden onderschat, zegt Lissy de Ridder, kinderarts in het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in de Volkskrant. ‘Dit is een belangrijk medicijn voor de vele kinderen die astma hebben. Benauwdheid moet je goed behandelen, de kans dat het anders erger wordt is groot. Het liefst handel je meteen als de benauwdheid opkomt, dan komt het medicijn het best op de plek waar het moet zijn.

Lees het artikel in de Volkskrant

Vergeten ziekten die kunnen terug­keren als de vaccinatiegraad blijft dalen: ‘De meeste mensen weten niet eens meer wat difterie is’

Gezondheidswetenschappers slaan alarm: de vaccinatiegraad daalt, uitbraken van vergeten ziekten dreigen, de eerste brandhaardjes zijn nog maar het begin. Maar welk onheil hangt er precies in de lucht, in een wereld die veel hygiënischer is geworden? De Volkskrant praat met kinderartsen Mirjam van Veen, Pieter Fraaij en Patricia Bruijning.

Lees het artikel in de Volkskrant

Hooikoortspatiënten lopen soms rond met zware klachten, maar ‘dat is eigenlijk niet nodig'

Hevige klachten van mensen met hooikoorts worden niet altijd serieus genomen. Daardoor lopen patiënten soms rond met zware klachten, terwijl dat helemaal niet nodig is. Experts leggen in het AD uit waar je alert op moet zijn, van op tijd beginnen met medicijnen tot precies weten waar je allergisch voor bent. ‘Mensen gebruiken die medicijnen niet goed, laten zich door acute klachten leiden. Terwijl ze vooral die neusspray het hele seizoen elke dag moeten gebruiken,’ zegt internist-allergoloog Hanneke Oude Elberink van het UMC Groningen.

Lees het artikel in het AD

Titia Hoogendoorn, Neda Kia en gynaecoloog Annemiek Nap over social freezing

Steeds meer vrouwen doen aan social freezing: het laten invriezen van hun eicellen om op latere leeftijd moeder te worden. Wie zijn deze vrouwen? En waarom kiezen ze hiervoor? Titia Hoogendoorn en Neda Kia vertellen hun verhaal bij Op1, en willen meer bewustzijn creëren bij jonge vrouwen om er op tijd mee te beginnen als zij hier behoefte aan hebben. Ze schuiven aan met gynaecoloog Annemiek Nap.

Kijk Op1