Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de lage vaccinatiegraad, misstanden in de jeugdzorg, antibioticatekorten. We maakten een selectie.
Nijpend tekort aan essentiële antibiotica nog lang niet opgelost
Apotheken en ziekenhuizen kampen met een nijpend tekort aan essentiële antibiotica. Het gaat om drankjes en poeders van veelgebruikte antibiotica als amoxicilline en claritromycine. Deze ‘suspensies’ zijn geschikt voor baby’s, kinderen en patiënten die afhankelijk zijn van sondevoeding. ‘Dat zijn dus vaak kwetsbare patiënten’, aldus Mark de Boer, hoogleraar infectieziekten en voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid. De consequenties zijn zorgelijk, vindt De Boer, die tot zijn spijt constateert dat de ‘frequentie van dit soort tekorten toeneemt’.
Lees het artikel in de Volkskrant
Kan de crisisopvang in de jeugdzorg beter? ‘Een warmere, menselijkere behandeling kent ook risico's’
Er is afgelopen week geschokt gereageerd op de opgetekende ervaringen van jongeren die ruim twintig uur per dag werden opgesloten op de crisisafdeling van de gesloten jeugdzorg. Hoe kon het zo ver komen? En hoe kan deze zorg beter? ‘De gesloten jeugdzorg is destijds onzorgvuldig en te snel ingericht’, zegt psychiater Arne Popma in de Volkskrant. ‘Laat dit vreselijke signaal helpen de gewenste versnelling te brengen in de verbeteringen.’ Hij stelt voor dat de jeugdzorg en de jeugd-ggz deze crisiszorg gezamenlijk opnieuw gaan inrichten. ‘Al zal het niet gemakkelijk zijn voor deze moeilijke doelgroep van vaak suïcidale jongeren.’
Lees het artikel in de Volkskrant
‘Bij elke andere ziekte praten patiënten mee, maar bij obesitas niet’
Hoe pak je obesitas aan? Vijf deskundigen geven hun visie in NRC waaronder kinderarts Erica van den Akker en chirurg Gijs van Acker. ‘Lang zagen we obesitas als een leefstijlprobleem dat je kunt oplossen als je maar genoeg wilskracht hebt. Inmiddels weten we dat obesitas een ontregeling van het hormonale systeem is, die inwerkt op allerlei processen waaronder je eetlust en verbranding. Soms is de balans zo verstoord – door genen, medicatie of hormonen – dat leefstijlverandering alleen niet volstaat.’
Vaccinatiegraad daalt sterk in grote steden: Den Haag doet oproep aan ouders
De vaccinatiegraad tegen ziektes als de mazelen, bof en polio daalt sterk in de vier grote steden. Er is een vaccinatiegraad van minstens 95 procent nodig om alle Nederlanders te beschermen. Kinderarts Lissy de Ridder, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, maakt zich erg veel zorgen over een uitbraak. ‘Door het succes van de vaccinatieprogramma’s in het verleden zijn we vergeten hoe ziektes eruitzien', zegt ze.
Opinie: Laat de patiënt bij moeilijke keuzes niet aan zijn lot over
Een patiënt helpen beslissen over een behandeling is geen archaïsch paternalisme maar broodnodig, schrijft Yvo Smulders. ‘Autonomie’ leidt vaak tot eenzaamheid.
AI maakt opmars in spreekkamer: 'Méér dokter, minder administratie'
Je hebt een afspraak bij een arts en zodra je zit, vraagt de arts: ‘Vindt u het goed als de computer het gesprek opneemt en samenvat?’ Het is een van de manieren waarop AI in de behandelkamer zijn intrede doet. Het levert volgens artsen tijdwinst op, maar is geen vervanging voor je vertrouwde dokter. ‘De tijdswinst gebruik ik voor alle andere dingen die van mij worden verwacht.’ zegt reumatoloog Petra Kok. ‘Tijd die ik nodig heb om overeind te blijven door de toegenomen zorgvraag.’ AI levert haar meer werkplezier op en ze kan haar patiënten meer aandacht geven.
Lees het artikel via RTL Nieuws
Documentaire: Tegengif
Casper van Eijck is hoogleraar chirurgie en voormalig clubarts van Feyenoord. Hij strijdt op een onconventionele manier voor een goede therapie tegen alvleesklierkanker, een strijd die al begint met een achterstand omdat veel van zijn patiënten niet meer te genezen zijn. Zijn zoektocht naar een medicijn om alvleesklier te beteugelen is er een met pieken en dalen, niet in de laatste plaats door de strenge veiligheidsregels. De documentaire laat zien hoe Casper vastberaden blijft vechten tegen de ziekte en voor zijn patiënten.