Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het toenemende gebruik van vapen onder jongeren, de schietpartij in het Erasmus MC in Rotterdam en dure kankermedicijnen. We maakten een selectie. 

'Gerichtere inzet van dure medicijnen nodig om kankerzorg betaalbaar te houden'
Sinds 2012 zijn de uitgaven aan dure kankermedicijnen explosief gestegen. Tegelijkertijd levert in veel gevallen van uitgezaaide kanker de behandeling met deze middelen niet de gewenste extra levensverlenging op. Dit blijkt uit een analyse van het kennisinstituut Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Gabe Sonke, medisch oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, bewees recent met grootschalig onderzoek dat de behandeling van uitgezaaide borstkanker goedkoper kan en met minder bijwerkingen. Ook andere media zoals NRC en Medisch Contact berichten over het nieuws van dure medicijnen. 

Lees het bericht via de NOS

Psychiaters na drama Rotterdam: ’Dit is een exces, niet álles is te voorkomen’
Fouad L. (32), de verdachte van de dodelijke beschietingen in Rotterdam waarbij drie mensen het leven lieten, zou volgens het Openbaar Ministerie kenmerken van ’psychotisch gedrag’ vertonen. Psychiater Anne-Marie van Dam, geneesheer-directeur bij ggz Arkin in Amsterdam en onder andere werkzaam op de crisisdienst, meent dat de impact op de samenleving erger is als er moord of doodslag is gepleegd door iemand met een ’psychiatrisch probleem’. ‘Er bestaat kennelijk de illusie dat het voorkomen had kunnen worden, van die illusie moeten we af als samenleving. Dit zijn excessen. Je kunt dit nooit helemaal voorkomen.’

Lees het bericht in de Telegraaf

Cardioloog: ‘Een bokser die knock-out gaat, die ga je toch ook niet reanimeren?’
‘Preventief reanimeren', het werd de afgelopen dagen een uitdrukking waar verwarring over ontstond en waar vooral artsen niet heel blij van werden. Naar aanleiding van het voorval met RKC-doelman Etienne Vaessen legt hartspecialist Jan Hoogsteen uit hoe het protocol in elkaar zit. Hij heeft veel onzin gelezen de afgelopen dagen, vertelt Hoogsteen. ‘De kreet ‘preventief reanimeren’ is bizar. Je moet reanimeren of niet. Als iemand ademt, hoeft hij niet gereanimeerd te worden. Een bokser die een klap gekregen heeft en knock-out gaat, die ga je toch ook niet reanimeren?’, maakt hij de vergelijking.

Lees het bericht in het AD

Schietpartijen Rotterdam 'niet te voorkomen', maar delen van informatie kan volgens expert wel worden verbeterd
Over de verdachte van de driedubbele moord in Rotterdam kwamen al eerder signalen binnen die leken te duiden op gevaar. Toch was zijn daad volgens psychiater en voorzitter van de NVvP Niels Mulder niet te voorkomen. ‘Al is alles optimaal georganiseerd, dit kan toch gebeuren.’

Lees het bericht via EenVandaag  

Artsen slaan alarm na groot vape-onderzoek: veel jonge gebruikers
Eén op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar gevapet, blijkt uit nieuw onderzoek van het Trimbos Instituut. Het worden 'alarmerende' en 'zorgwekkende' cijfers genoemd, vooral omdat het al op heel jonge leeftijd gebeurt. ‘En daar zijn we echt heel erg van geschrokken,’ zegt arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut tegen RTL Nieuws. En ook longarts Leon van den Toorn vroeg bij Op1 aandacht voor de gevaren van vapen onder jongeren. 

Lees het bericht via RTL Nieuws  

Hoe kan het dat huisartsen nog steeds vaak oxycodon voorschrijven? En andere vragen over gebruik van zware pijnstillers beantwoord
Hoewel artsen en apothekers al jarenlang waarschuwen voor verslaving en ernstige bijwerkingen, is het aantal gebruikers van zware pijnstillers de afgelopen 2 jaar tot 1,1 miljoen gestegen. EenVandaag vroeg wat mensen wilden weten over deze toename. Apotheker Anke Lambooij van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geven antwoord.

Lees het bericht via EenVandaag

Een bijzondere studie laat zien dat roken tijdens de zwangerschap nog veel schadelijker is dan gedacht
Roken tijdens de zwangerschap is nog schadelijker dan gedacht. De kans op vroeggeboorte is zelfs dubbel zo hoog als in eerdere studies werd aangenomen. Jasper Been, kinderarts-neonatoloog van het Erasmus MC houdt zich als onderzoeker bezig met stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Hij noemt het een belangrijke studie die goed in elkaar zit, met name door de objectieve metingen van sporen van tabaksrook in het bloed. 

Lees het bericht in Trouw

Jonge hartpatiëntjes niet meer aan bed gekluisterd dankzij mobiel steunhart
Kinderen die wachten op een harttransplantatie hoeven voortaan niet maandenlang in bed te blijven liggen. Dankzij een mobiel steunhart, nieuwe technologie die het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis toepast, kunnen de kleine hartpatiënten veel meer bewegen in afwachting van een donorhart. ‘Het steunhart is ontzettend belangrijk om het zieke hart te steunen’, zegt Lennie van Osch, kindercardioloog in het Erasmus MC Sophia. ‘Het is een hulpje voor de motor die het een beetje laat afweten.’

Lees het bericht via RTL Nieuws

‘Thors hamer’ blijkt toch piephamertje: coronaremmer molnupiravir veroorzaakt nieuwe mutaties
‘De nekslag voor het coronavirus’, zo werd het antivirale middel molnupiravir twee jaar wereldwijd bejubeld. Inmiddels heeft de fabrikant het middel stilletjes teruggetrokken van de Europese markt en blijkt uit nieuw onderzoek dat de pil meer kwaad doet dan goed. Hoe kan dat? Een reconstructie.

Lees het bericht in de Volkskrant