Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere overgewicht bij kinderen, de stijging van het aantal mensen met Parkinson en de opening van de eerste kliniek in Nederland voor complexe klachten tijdens de overgang. We maakten een selectie.
Kinderarts Anita Vreugdenhil strijdt tegen overgewicht: ‘Het is zíélig om je kind maar één frikandel bij de friet te geven’
Kinderarts Anita Vreugdenhil zet alles in om kinderen met overgewicht of obesitas gezonder te krijgen. ‘Het enige alternatief is wachten tot ze een nieuwe lever nodig hebben en we moeten transplanteren.’ Het ligt natuurlijk niet in haar macht, zegt ze, om donutwinkels uit het straatbeeld te laten verdwijnen. ‘Maar ik kan wel blijven vertellen aan overheden en iedereen die het maar horen wil wat de gevolgen zijn als we niks doen.’ Die gevolgen ziet zij elke dag in haar spreekkamer. Kinderen die, als gevolg van hun overgewicht, kampen met beginnende diabetes, een hoge bloeddruk, slaapapneu, leververvetting, nierziekten.
Lees het artikel in NRC
Hoe voer je een goed gesprek met een medisch specialist?
Vele duizenden gesprekken met patiënten heeft Jan Hulshof, gepensioneerd kno-arts, in zijn leven gevoerd. Tijdens zo’n gesprek, zegt Hulshof, is er sprake van een ingewikkelde rolverdeling. ‘De dokters weten alles van de ziekte en hebben veel ervaring met de behandeling ervan, maar de patiënt heeft het beslissingsrecht.’ Hoe voer je zo’n gesprek? Een gesprek met de medisch specialist kan een van de belangrijkste en ingewikkeldste gesprekken van je leven zijn. Vijf tips.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Artsen kiezen eenvoudiger woorden
‘Hartkloppingen’ in plaats van ‘palpitaties’. ‘Via het infuus’ in plaats van ‘intraveneus’. Of ‘hartfilmpje’ in plaats van ‘ecg’. Artsen en verpleegkundigen kunnen het leven van patiënten makkelijker maken door hun taalgebruik te vereenvoudigen, wil het Alrijne Ziekenhuis uitdragen. Op foto’s geven artsen en verpleegkundigen voorbeelden van woorden die zij kunnen vervangen, zoals mdl-arts Sunje Abraham (‘Ik zeg vanaf nu vocht in de buikholte in plaats van ascites’) en orthopedisch chirurg Marjolein Morssinkhof (‘Ik zeg vanaf nu kijkoperatie in plaats van arthroscopie’).
Lees het bericht in Medisch Contact
De eerste kliniek voor complexe klachten tijdens de overgang: ‘Ik wil vrouwen ook leren hoe ze gezond ouder worden’
Heel voorzichtig kantelt het beeld dat de menopauze er nu eenmaal bij hoort. Gynaecoloog Dorenda van Dijken zette de eerste overgangspolikliniek op waar vrouwen met ernstige klachten terechtkunnen. De behoefte blijkt groot.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Aantal 100-jarigen blijft stijgen, tekort artsen in ouderengeneeskunde dreigt
We worden ouder, maar het animo onder studenten voor ouderengeneeskunde wordt niet groter. Op slechts twee faculteiten is het een verplicht coschap. Onbekend maakt onbemind, en dus kiezen weinig studenten voor dit specialisme. ‘Terwijl het voor onze toekomst wel degelijk van belang is dat we kennis hebben over "gezond ouder worden'", vertelt Esther Cornegé-Blokland, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) aan Hart van Nederland. ‘In Nederland telden we begin dit jaar maar liefst 2.572 mensen van 100 jaar of ouder. En het is mede dankzij de medische wereld dat mensen langer en gezond kunnen leven.’
Bekijk de uitzending van Hart van Nederland
Wil Marcel Levi zorgminister worden? 'M'n handen jeuken'
‘De zorg piept en kraakt’, zegt internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi. Hij pleit in Nieuwsuur voor stevige hervormingen. ‘Er is iemand nodig in de zorg die echt knopen durft door te hakken.’
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur
Maak geen karikatuur van gynaecoloog en patiënt
Stellen dat gynaecologen duizenden baarmoederverwijderingen per jaar teveel doen, is een buitenproportionele overdrijving en moreel een ondermijning van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, reageert gynaecoloog Wouter Hehenkamp op een column van Bert Keizer.
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)
Steeds meer mensen met Parkinson, volgens expert door ‘blootstelling aan rotzooi in de omgeving’
Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson neemt schrikbarend toe. Vergeleken met tien jaar geleden zijn er 30 procent meer patiënten: het is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. En dat komt niet doordat mensen steeds ouder worden. Volgens parkinsonexpert Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen is de sterke stijging te verklaren door ‘blootstelling aan rotzooi in de omgeving’. Dan gaat het onder meer over pesticiden die mensen via de lucht en voeding binnenkrijgen.
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)
Chemo bij kinderen verhoogt risico op borstkanker: artsen pleiten voor vervroegde screening
Hoogleraar Leontien Kremer, verbonden aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, onderzocht met haar team de medische gegevens van bijna 18.000 kinderen uit vier landen die tussen 1946 en 2012 behandeld werden voor kanker. Zo ontdekten ze een patroon dat in eerdere, kleinere studies, minder duidelijk was, zegt epidemioloog en onderzoeksleider Jop Teepen: vrouwen die als kind een hoge dosis van het middel doxorubicine hebben gekregen, lopen een bijna zes keer hoger risico om voor hun 40ste borstkanker te krijgen dan vrouwen in de algemene bevolking.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Nieuwe behandelmethode biedt hoop voor patiënten met uitgezaaide darmkanker: ‘Fantastische uitkomst’
Patiënten met uitgezaaide darmkanker staan niet langer met de rug tegen de muur. Een nieuwe behandelmethode biedt hen de kans langer te leven en mogelijk zelfs te genezen. ‘Een fantastische uitkomst', zegt onderzoeksleider en chirurg Pim Burger van het Catharina Ziekenhuis. ‘Zonder behandeling hebben deze patiënten een levensverwachting van zes maanden. Met de bestaande levensverlengende chemotherapie is dat twaalf tot veertien maanden.’
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)
Dit apparaatje moet hartpatiënten overal ter wereld gaan helpen: ‘Biedt alleen maar voordelen’
Goed nieuws voor mensen met hartritmestoornissen. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft als eerste ter wereld bij een mens een hypermodern kastje geplaatst dat het overlijdensrisico flink vermindert. Rob Middeldorp (76) mocht proefkonijn in de testfase zijn en is laaiend enthousiast. ‘In Nederland krijgen zo’n zesduizend mensen per jaar een ICD', aldus cardioloog Boersma. 'Voor hen kan deze variant een groot verschil maken.’
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)