Collega’s in de media

Afgelopen weken kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het tekort aan medicijnen, een tweede vaccin tegen het RS-virus en mogelijk meer spoedbevallingen met epidurale pijnstilling. We maakten een selectie.

Mogelijk meer spoedbevallingen bij vrouwen met epidurale pijnstilling 
Er zijn aanwijzingen dat epidurale pijnstilling (de ruggenprik) het risico op spoedbevallingen door foetale nood verhoogt. Dit schrijven Tabernee Heijtmeijer en anderen in Ultrasound in Obstetrics and Gynaecology. Medeauteur en gynaecoloog Sanne Gordijn geeft aan dat een mogelijke verklaring van de spoedbevallingen de verminderde doorbloeding van de placenta is, als gevolg van een bloeddrukdaling door de epidurale pijnstilling. ‘Daar past ook bij dat we zien dat hoe kleiner de baby is en dus hoe groter de kans dat de placenta al niet optimaal werkt, hoe groter de kans op zo’n spoedbevalling vanwege het vermoeden op zuurstoftekort.’ 
Lees het bericht van Medisch Contact

Patholoog José van den Berg: ‘Longkankerpatiënten willen meestal weten of roken de oorzaak was, die mogelijkheid is er nu’ 
Op 26 augustus is het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek stierf. In een nieuwe serie lopen we mee met patiënten, artsen, verpleegkundigen en onderzoekers van het ziekenhuis dat is vernoemd naar de uitvinder van de microscoop en pionier in de microbiologie. Deel 1: de diagnose door het pathologisch lab. 
Lees het bericht in het Parool (inlog nodig)

Tweede vaccinatie tegen RS-virus goedgekeurd: 'Gaat veel opnames voorkomen' 
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft een vaccin goedgekeurd tegen het RS-virus. Het middel Abrysvo, gemaakt door producent Pfizer, kan worden gegeven aan zwangere vrouwen. Hun baby is dan na de geboorte zes maanden beschermd. De komst van het vaccin wordt door artsen gezien als een doorbraak. In Nederland belanden per jaar duizenden kinderen met het RS-virus in het ziekenhuis, van wie 150 tot 200 baby's op de intensive care. Wereldwijd overlijden er jaarlijks naar schatting 100.000 tot 200.000 kinderen aan. Dat het vaccin nu is goedgekeurd, betekent een keerpunt in de bestrijding van het virus, zegt kinderarts en infectioloog Louis Bont van het UMC Utrecht. 
Lees het bericht op NOS.nl

Medicijntekorten blijven groeien: ‘We zijn doorgeschoten in drukken op de prijs’ 
Wéér een ander doosje voor die cholesterolpillen. Wéér die boodschap van de apotheker: helaas, het middel dat u nodig heeft, is er niet. Het gebeurt dit jaar zó vaak dat medicijnen niet beschikbaar zijn dat apothekersvereniging KNMP de noodklok luidde: er zijn nu halverwege het jaar al bijna net zoveel tekorten als in heel 2022. Hoe kan het dat de problemen alleen maar groter worden en een oplossing niet in zicht lijkt? Verschillende medisch specialisten maken zich zorgen over het tekort aan medicijnen. Een cardioloog, internist, kinderarts en reumatoloog vertellen in het AD met welke tekorten hun patiënten worden geconfronteerd.  
Lees het artikel in het AD

Nieuwe strategie tabaksfabrikanten: Investeren in medicijnen voor rokers 
De tabaksindustrie investeert miljarden in de farmaceutische sector: voor een belangrijk deel in medicijnen en behandelingen die helpen bij aandoeningen als astma en COPD, veroorzaakt door roken. Volgens de fabrikanten is dat nodig voor een 'transformatie' naar een verantwoordelijke en toekomstbestendige sector. Longartsen maken zich zorgen over deze groeiende invloed van de industrie. Longarts Franssen gelooft niet in de goede bedoelingen van de fabrikanten zolang zij hun sigarettenverkoop niet terugschroeven. ‘Hun core business bestaat uit een product waar één op twee gebruikers aan overlijdt. Alleen in Nederland gaat dat al om 18.000 doden per jaar.’ 
Lees het bericht van Nieuwsuur

Abortusklinieken zien vaker jonge vrouwen die anticonceptie wantrouwen 
Jonge vrouwen die natuurlijke anticonceptiemethoden gebruiken melden zich steeds vaker bij de abortuskliniek met een ongeplande zwangerschap. Dat zegt het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGVA) tegen NOS Stories. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld om meiden die nog geen kind willen, via een app bijhouden wanneer ze vruchtbaar zijn en verder geen andere vorm van anticonceptie gebruiken. En dan gaat het weleens mis’, zegt voorzitter Raïna Brethouwer. ‘Het berekenen van vruchtbare dagen is een methode voor mensen met een kinderwens. Het is niet ontworpen als anticonceptie en zo zou ik het dus ook niet noemen’, zegt gynaecoloog Arianne Lim van het Maastricht UMC+. ‘De kans om zwanger te worden met deze methode is ook echt een stuk groter.’ 
Lees het bericht op NOS.nl

'Veel mensen hebben longziekte door vroeggeboorte zonder dat ze het weten' 
Longarts Lieke Kamphuis van het Erasmus MC schat dat 60.000 Nederlanders met longklachten niet weten dat die worden veroorzaakt door vroeggeboorte. ‘Ze accepteren dat ze benauwd zijn en minder kunnen, terwijl we drie van de vier patiënten beter kunnen maken.’ In haar expertisecentrum voor volwassenen met een aangeboren longafwijking ziet longarts Lieke Kamphuis dagelijks patiënten met de longen van een zware roker, terwijl zij nog nooit gerookt hebben. De oorzaak: vroeggeboorte.
Lees het bericht van RTL Nieuws 

Eiceldonatie uit Portugal kan nu ook in Nederland: 'Scheelt veel tijd en stress' 
Wensouders die afhankelijk zijn van eiceldonatie uit het buitenland hoeven niet meer Europa door te reizen voor hun behandeling. De Fertiliteitskliniek Twente is een samenwerking aangegaan met een kliniek in Portugal, de echo's en terugplaatsing kunnen daardoor nu in Nederland worden gedaan. ‘Het proces van terugplaatsing kan nu bij ons. De vrouwen hoeven niet meer voor elke echo of voor de terugplaatsing op het vliegtuig te stappen. Dit is logistiek veel praktischer', zegt Marieke Verberg, gynaecoloog en directeur van de fertiliteitskliniek in Twente. 
Bekijk de uitzending van RTL Nieuws

Olanda Kluin is de eerste vrouw in Europa die afdeling hartchirurgie leidt 
Hartchirurg Jolanda Kluin is sinds begin dit jaar afdelingshoofd cardio-thoracale chirurgie in het Erasmus MC in Rotterdam. Ze is de eerste vrouw die aan het roer staat van een dergelijke afdeling in Europa. Toen Kluin begon waren er bijna geen vrouwen in dit vakgebied te vinden. Dat is inmiddels veranderd.
Lees het bericht op LINDA.nl

Nederlandse Essure-claim tegen Bayer kan oplopen tot 80 miljoen euro 
Sterilisatieveertjes van Bayer zouden bij sommige vrouwen ernstige lichamelijke schade hebben veroorzaakt. Een stichting van Nederlandse vrouwen heeft nu een collectieve schadeclaim ingediend, meldt het Financieel Dagblad. Natascha de Ruyter is één van de 1.700 Nederlandse vrouwen die een massaclaim indienen tegen farmacieproducent Bayer. Nadat Natascha de sterilisatiemethode Essure bij zichzelf liet uitvoeren werd ze ernstig ziek. De klachten hielden jaren aan. Gynaecoloog uit het UMC Utrecht Bas Veersema vertelt bij RTL Nieuws en in het FD meer over de werking van het veertje en dat er in de beginjaren veel verwacht werd van het sterilisatieveertje.  
Bekijk de uitzending van RTL Nieuws
Lees het artikel in het Financieel Dagblad (inlog nodig)

Müjde Özer, specialist in geslachtsveranderende operaties 
Als plastisch chirurg is Müjde Özer gespecialiseerd in operaties aan de geslachtsdelen en geslachtsveranderende ingrepen. Daarnaast is ze ook seksuoloog. ‘Een vagina maken kan in anderhalf uur maar het gaat om de mens achter de patiënt.’ 
Lees het artikel in het Parool (inlog nodig)