Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere bevallen, kankermedicijnen en kunstmatige intelligentie op de ic. 
 
Verlamde man kan door 'digitale brug' tussen hersenen en rug lopen
Een team van Zwitserse en Franse neurowetenschappers is erin geslaagd om de communicatie te herstellen tussen de hersenen en het ruggenmerg van een man met een gedeeltelijke dwarslaesie. De 40-jarige Gert-Jan Oskam kan daardoor weer lopen, simpelweg door er bewust aan te denken. ‘Gert-Jan is nu de enige persoon ter wereld met een volledig geïmplanteerd systeem met digitale connectie', legt zijn revalidatiearts Ilse van Nes uit: ‘Twee dagen na de operatie voelde hij dat hij contact kreeg met zijn benen. Na een paar sessies hadden we al een werkend systeem. Dat hadden we echt niet verwacht.’ 
Lees het artikel op NOS.nl 

Moeten artsen eerst toestemming aan een bevallende vrouw vragen om medisch in te grijpen als dat nodig is? 
Een deel van de vrouwen krijgt tijdens de bevalling een knip zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. De knip wordt gezet als de bevalling moeizaam loopt. De vraag is of die toestemming altijd gegeven moet worden. Moet een arts altijd toestemming vragen aan een bevallende vrouw? Radio Dit is de Dag praat erover met Rebecca Painter, gynaecoloog namens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en verloskundige Merel Bas. 
Luister Dit is de Dag

Lat omhoog bij nieuwe kankermedicijnen: patiënt moet er minstens vier maanden langer door leven 
Oncologen gaan strenger oordelen over nieuwe kankermedicijnen, zo is deze week duidelijk geworden. Bij ongeneeslijk zieke patiënten met een levensverwachting van een jaar of langer moet het medicijn het leven verlengen met minimaal vier maanden in plaats van drie. Patiëntenverenigingen reageren boos. ‘We willen als arts goede zorg leveren’, zegt longarts Wouter de Jong. ‘Daarbij hoort ook dat we kritisch zijn op wat we patiënten aanbieden.’ In zijn vakgebied had hij patiënten lange tijd weinig te bieden, vertelt hij. ‘Daarom zijn wij al blij met kleine stappen vooruit; die maken relatief een groot verschil', vertelt hij in de Volkskrant. 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Hoe blijf je in de operatiekamer topprestaties leveren? 
De chirurg als baas van de operatiekamer, die de rest van zijn team alleen maar laat doen wat hij wil. ‘Dat beeld is niet meer van deze tijd,’ stelt Jaap Hamming, hoofd vaatchirurgie bij het Leids Universitair Medisch Centrum bij Spraakmakers. Hij laat onderzoek doen naar het geheim van een optimale samenwerking in de operatiekamer.
Luister Spraakmakers

Gynaecologen: ‘Een zwangere topsporter is een ode aan het vrouwenlichaam’ 
Floor Sijbrandij noemt het verbazingwekkend hoe weinig er in de jacht op medailles rekening wordt gehouden met dat wat een vrouwenlichaam anders maakt: de hormonale cyclus en de mogelijkheid om zwanger te worden. Samen met collega-gynaecoloog Emma Paternotte heeft zij daarom anderhalf jaar geleden het netwerk Sport & Gyn opgericht. Hoe kun je topsporters met gynaecologische problemen het beste begeleiden? Welke invloed heeft de menstruatie op het vermogen om te presteren? Wat verandert er door het krijgen van een kind en met welke gevolgen? ‘We kwamen erachter dat er maar weinig collega’s in Nederland zijn die zich in deze vraagstukken hebben verdiept', vertelt Sijbrandij in Trouw. 
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)

OLVG en Maasstad gaan kunstmatige intelligentie gebruiken op de ic
De artsen op de intensive care van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam beschikken dankzij kunstmatig intelligente ontslagsoftware over een nieuwe assistent. Die helpt de arts met de beslissing of een patiënt wel of niet van de ic ontslagen kan worden. Een soort tweede mening, ‘die kan aanzetten tot een heroverweging', zegt intensivist Reinier Crane in NRC. Eérst beslist de arts, vertelt hij, daarna kan die een beslissing toetsen aan de software. Die geeft namelijk weer hoe groot de kans is dat een patiënt bij ontslag van de ic binnen twee weken daar terugkeert óf komt te overlijden.  
Lees het artikel in NRC (inlog nodig) 

Hooikoorts? Dan kun je de komende weken beter binnenblijven 
Wie last heeft van hooikoorts kan vanaf volgende week beter binnenblijven. Dan wordt een flink aantal graspollen in de lucht verwacht. Dat blijkt uit tellingen die worden gedaan bij het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Tussen 24 mei en begin juli wordt volgens het Elkerliek een piek verwacht van het aantal graspollen in de lucht. Volgens Mieke Koenders, hooikoortsspecialist in het Elkerliek, komt dat door de vochtige grond in combinatie met het zonnige weer. ‘Daardoor komen grassen erg goed tot bloei en dat zorgt voor heel veel graspollen in de lucht.’  
Lees het artikel van Omroep Brabant
 
Staaroperatie aan twee ogen tegelijk geeft winst voor patiënt, financiën en milieu
Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd: het is even veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. Dat toont grootschalig onderzoek aan. ‘In potentie kan jaarlijks tot 27 miljoen euro bespaard worden', zegt oogarts Rudy Nuijts. Met 180.000 operaties per jaar - en dus bijna 500 per dag - is de staaroperatie de meest uitgevoerde ingreep in Nederland.  
Lees het artikel in het AD 

Slecht bevallen? Wat maakt dat vrouwen hun bevalling als traumatisch ervaren? 
Een aanzienlijk aantal vrouwen ervaart hun bevalling als traumatisch. Komt dat door te hooggespannen verwachtingen? Of moeten zorgverleners ook de hand in eigen boezem steken? ‘Uiteraard is iedere nare bevallingervaring er een te veel; we willen dat vrouwen met een positief gevoel terugkijken op hun bevalling', reageert gynaecoloog Martijn Oudijk namens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in het NTvG. ‘Maar dit onderzoek geeft daar geen representatief beeld van.’ Daarmee doelt hij op het feit dat vrouwen werden geworven via sociale media en via ‘momfluencers’. 
Lees het artikel in het NTvG