Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere obesitas bij kinderen, de gevaren van detoxen en leukemie bij kinderen. We maakten een selectie.
'Digitale diagnostiek gaat reumazorg helpen'
Mensen met spier- en gewrichtsklachten worden nog te vaak doorgestuurd naar een reumatoloog, terwijl ze eigenlijk geen reuma hebben. Daarom ontwikkelt een groep onderzoekers met behulp van een EU-subsidie van 6 miljoen euro hulpmiddelen voor huisartsen om betere diagnoses bij deze patiënten te stellen. Reumatoloog Rachel Knevel van het Leids Universitair Medisch Centrum leidt deze groep onderzoekers en vertelde meer in het NOS Radio 1 Journaal.
Luister het interview op Radio 1
Iedereen kan kanker krijgen, maar vooral hogeropgeleiden krijgen een genetisch onderzoek
Relatief weinig kankerpatiënten met een lage opleiding krijgen een genetisch onderzoek. ‘We moeten de zorg anders inrichten', zegt klinisch geneticus Margreet Ausems. Kanker kan iedereen treffen. Toch ziet zij vooral witte en hoogopgeleide patiënten in haar spreekkamer. Patiënten zonder vervolgopleiding of met een migratieachtergrond ziet ze zelden. ‘Maar die mensen krijgen natuurlijk ook kanker. Hoe kan het dat die niet bij ons terechtkomen?’
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
Doorbraak in behandeling van baby's met agressieve leukemie
Een nieuwe immuuntherapie voor baby's met een agressieve vorm van leukemie vergroot de overlevingskansen aanzienlijk, blijkt uit nieuw internationaal onderzoek dat werd geleid door het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. ‘Het gaat om baby's met acute lymfatische leukemie. Door een genetische afwijking bij die baby's wordt de leukemie heel agressief. 75 procent van de baby's met leukemie heeft deze vorm, in Nederland zijn dat ongeveer drie baby's per jaar', zegt Inge van der Sluis, kinderoncoloog in het Prinses Máxima Centrum. Ze leidde het onderzoek naar de nieuwe therapie.
Lees het artikel op NOS.nl
Steeds jonger zijn kinderen veel te zwaar, en wat dan? Een maagverkleining?
Voor jongeren met ernstig overgewicht kan een maagoperatie de enige manier zijn om af te vallen. Artsen en chirurgen die NRC sprak vinden dat obesitas bij kinderen veel agressiever moet worden aangepakt. Niet wachten tot het te laat is - het is allang geen uitzondering meer dat een jongvolwassene vanwege zijn overgewicht een levertransplantatie nodig heeft. Kinderarts Erica van den Akker: ‘Echte actie volgt in Nederland vaak pas als het te laat is. Obesitas los je niet op met preventie. Deze kinderen hebben echt zórg nodig.’
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
Ontregelde immuunreactie door slaaptekort verhoogt alzheimereiwit in brein
Bij muizen met chronisch slaapgebrek stapelt het eiwit bèta-amyloïd zich op in de hersenen door een verstoorde ‘afvalverwerking’. Dat wijst Amerikaans onderzoek uit. ’Deze degelijke studie onderstreept het idee dat nachtrust een functie heeft, en dat een gebrek eraan effecten heeft op ontstekings- en stofwisselingsprocessen die mogelijk tot alzheimer kunnen leiden', zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie in NRC. ‘Of dit ook geldt bij mensen moet worden uitgezocht. Maar het is bekend dat allerlei "stressoren" op middelbare leeftijd, zoals hoge bloeddruk, obesitas en slaaptekort, het risico op hart- en vaatziekten en dementie op latere leeftijd verhoogt.’
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
Effect 'detoxen' nooit aangetoond: 'Kan schadelijk zijn en averechts werken'
Detoxen is onnodig en kan zelfs averechts werken. Artsen en voedingsexperts komen met die waarschuwing nadat de Nederlandse 37-jarige Denise Ermes in een Mexicaans ziekenhuis belandde na een zogeheten kriya-detox. Mdl-arts Arjan Bredenoord van het Amsterdam UMC benadrukt dat het lichaam zichzelf reinigt: ‘Het is helemaal niet nodig om te ontgiften of te ontslakken. De lever en de nieren houden het bloed schoon', zegt Bredenoord.
Lees het artikel op NOS.nl
Wat als antibiotica niet meer werkt?
Iedere week beheert een andere wetenschapper het Twitteraccount @NL_Wetenschap. Deze week is die eer aan Juliette Severin, zij onderzoekt de preventie van infectieziekten door resistente bacteriën. Radioprogramma De nacht van interviewt haar.
Luister De Nacht van