Collega’s in de media
Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere digitale gegevensuitwisseling, actieve levensbeëindiging voor jonge kinderen en psychische zorg voor de jeugd. We maakten een selectie.
Achterhaald en onveilig: de fax moet nu écht verdwijnen uit de zorg
De Eerste Kamer nam deze week een wet aan die digitale gegevensuitwisseling verplicht. Meer digitale communicatie tussen zorgverleners is hard nodig, ziet ook Iris Verberk, internist en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten. In de Volkskrant zegt Verberk: ‘Nu zijn er soms onnodige risico’s voor de patiëntveiligheid. Als je een recept faxt waarin staat dat een patiënt moet stoppen met een bepaald medicijn, komt dat niet vanzelfsprekend goed over. Het kan zijn dat de patiënt het gewoon weer meekrijgt.’
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
De vaccinatiegraad onder kinderen daalt wereldwijd
Dat leidde al tot uitbraken van de dodelijke kinderziektes polio en mazelen. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning is niet verbaasd over de lage vaccinatiecijfers. ‘Er waren al langer signalen dat de vaccinatiegraad in sommige landen fors is gekelderd.’ Zorgelijk, vindt Bruijning dat. ‘Als de vaccinatiegraad daalt, is de kans op uitbraken groter, vooral in gebieden waar de zorg toch al minder goed op orde is. Het raakt de kwetsbaarste kinderen.’
Lees het artikel in Trouw (inlog nodig)
Groeiend enthousiasme over medicijn tegen overgewicht, maar misbruik lonkt
In Nederland zijn twee van dit soort obesitas-medicijn beschikbaar, maar je kunt ze niet zomaar bestellen. Eerst moeten artsen naar de oorzaken van iemands overgewicht kijken, daarna volgt een eventuele levensstijlinterventie. Dat zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar op het gebied van obesitas in het Erasmus MC in Rotterdam tegen Nieuwsuur.
Kijk Nieuwsuur
Wielrenners en schaatsers lopen risico op ‘knikvaten’
Door hun extreme buigen kunnen wielrenners en schaatsers vaatproblemen in hun bekken krijgen. Ze komen in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven bij sportarts Goof Schep, expert op het gebied van vaatproblemen bij duursporters. Pijn, kramp, een dof gevoel en verlies van spierkracht: dat zijn de klachten waarmee sporters zich bij Schep en zijn collega’s melden. De oorzaak zit in hun bekkenslagader, het bloedvat dat zich vanuit de buik vertakt naar het bovenbeen en dat, normaal gesproken, strak als een elastiekje net voor de heupkop langs loopt.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Zwanger en extreem misselijk? Dan zul je labiel zijn, horen vrouwen nog vaak
De aandoening kreeg bekendheid toen het prinses van Wales Kate Middleton overkwam: extreme misselijkheid bij zwangerschap, zodanig dat een ziekenhuisopname noodzakelijk wordt. Opvallend vaak krijgen vrouwen nog te horen dat het een psychische oorzaak heeft, ontdekte Volkskrant journalist Angela Wals. Ze publiceert er een artikel over met Rebecca Painter, gynaecoloog in het Amsterdam UMC en de Nederlandse specialist op het gebied van hyperemesis gravidarum.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)
Actieve levensbeëindiging mogelijk voor kinderen van 1 tot 12 jaar
Het kabinet heeft besloten dat er een regeling komt voor de levensbeëindiging van ernstig zieke en onbehandelbare kinderen van 1 tot 12 jaar, een regeling waar kinderartsen al jaren voor pleiten. Tot nu was er alleen iets geregeld voor kinderen vanaf 12 jaar en voor baby's tot één jaar. Een thema waar de NVK (kinderartsen) zich, onder leiding van kinderarts prof. dr. Eduard Verhagen van het UMCG en samen met het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, al enkele jaren voor inzet. Er is veel media-aandacht voor de regeling, onder andere in Nieuwsuur.
Kijk Nieuwsuur
K. was te gevaarlijk voor opname, dus lieten ze hem gaan
Een psychotische man, van wie politie en ggz weten dat hij gevaarlijk is, steekt twee onschuldige vrouwen dood. Alweer een dodelijk incident met een psychiatrisch patiënt die geen hulp kreeg. Hoe kan het dat het zorgsysteem nog steeds zo faalt? K. had grote mentale problemen, maar vroeg niet zelf om hulp. Dus kreeg hij het niet. Dit is een structureel probleem in ons zorgsysteem, zegt voorzitter Niels Mulder van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), tevens hoogleraar openbare geestelijke gezondheidszorg en psychiater in NRC. Zijn beroepsgroep pleit al jaren voor veel meer ‘bemoeizorg’ – noodzakelijke hulp zonder dat deze patiënten daar zelf om vragen.
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
Opinie: Zet jongeren niet in de kou en geef ze ruimhartig toegang tot psychische zorg
Sturen we onze jeugd te gemakkelijk naar de psycholoog? Wie kijkt naar de verontrustende cijfers over mentale klachten van jongeren verwacht niet minder maar juist meer sturing van de overheid, betogen Marjolein Moorman en Arne Popma in de Volkskrant. ‘Wat nodig is, is verstandig beleid. Beleid dat ervoor zorgt dat kinderen en gezinnen de hulp en steun krijgen die ze nodig hebben; collectief waar dat kan, individueel waar dat moet. Beleid dat ervoor zorgt dat gezondheidsverschillen worden tegengegaan en waarmee ergere problemen worden voorkomen. Beleid dat beleidsgrenzen doorbreekt en niet het systeem maar het kind en gezin centraal stelt.’
Lees het opiniestuk in de Volkskrant (inlog nodig)
Opinie: Meer informatie maakt de patiënt niet beter
Zorg Patiënten vroegtijdig inzicht geven in scans, data of verslagen, zaait onnodig angst. Wacht tot de arts uitleg kan bieden, betoogt Emma Bruns in NRC.
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)
Aan het snotteren? Naast verkoudheid en allergie is dit volgens kno-arts een vaak gemiste oorzaak
Je wordt wakker met een verstopte neus, moet veel niezen en hebt last van je keel: dat kan betekenen dat je verkouden bent. Maar nu het lente is en er veel pollen in de lucht zijn, zou het ook hooikoorts kunnen zijn. Kun je bepalen wat de oorzaak van je klachten is? Liane Tan, KNO-arts bij Tergooi MC, legt het uit.
Lees het artikel in het AD