Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het inleiden van een geboorte, menstruatieverlof en de aardbeving in Turkije en Syrië. We maakten een selectie.   

Lager schooladvies voor kinderen bij wie hun geboorte is opgewekt
Het inleiden van een geboorte kan een ongunstig effect hebben op het schooladvies dat een kind twaalf jaar later krijgt. Baby’s die aan het einde van de zwangerschap met medicatie zijn ‘gehaald’, blijken ongeveer 5 procent minder vaak een havo/vwo-advies te krijgen. Dat concludeert een studie van Amsterdam UMC gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica (AOGS). Gynaecoloog en co-auteur van de studie Wessel Ganzevoort vertelt erover in het Parool. 
Lees het artikel in het Parool (inlog nodig)

Cardiologen slaan alarm: patiënten twijfelen over interne defibrillator na onderzoek naar nut ervan
Cardiologen merken dat meer patiënten twijfelen over de plaatsing van een interne defibrillator (ICD) die een hartstilstand kan voorkomen. De artsen maken zich zorgen over patiënten die een behandeling afslaan, terwijl ze die wél nodig hebben, schrijft het AD. Volgens Joan Meeder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), baseren de patiënten hun besluit op verkeerde informatie. ‘Een ICD is bewezen effectief, maar door nieuwe inzichten weten we dat we een deel van de patiënten beter met medicijnen kunnen behandelen.’ 
Lees het artikel in het AD

Moeten we menstruatieverlof invoeren? 
In Spanje is een nieuwe wet aangenomen die vrouwen het recht geeft om iedere maand verlof op te nemen voor menstruatiepijn. Is dat een initiatief dat we in Nederland ook moeten invoeren? In Dit is de Dag een gesprek met vakbondsbestuurder FNV Young & United Hacer Karadeniz en met gynaecoloog in het Radboudumc Bertho Nieboer. 
Luister Dit is de Dag

Mentale hulpverlening in Syrië na aardbeving: 'Er is veel boosheid' 
Een groot tekort aan spullen, hulp die niet op locatie kan komen en weinig vertrouwen vanuit de bevolking. Hulpverleners lopen in het aardbevingsgebied in Syrië tegen veel problemen aan. Ze zijn in een gebied waar mensen het al jarenlang zwaar hebben. Dan is mentale hulp belangrijk, weet trauma-psychiater Aram Hasan. Zowel voor de slachtoffers als de hulpverleners. 
Luister Nieuws en Co

Artsen kritisch over dure kankerbehandelingen 
Internist-oncologen willen meer steun om scherpere keuzes te maken over behandelingen met dure oncologische middelen die soms voor patiënten weinig levensverlenging of levenskwaliteit opleveren. Dat geluid klinkt steeds luider vanuit de beroepsgroep zelf. ‘Onwaardig voor de doelgroep en patiënten verdienen beter.’ Dat is de strekking van het betoog van internist-oncoloog Hans Westgeest. Medisch Contact interviewt hem. 
Lees het artikel in Medisch Contact

Alarmfase 1 Corona voorbij: 'Nu moeten we het blijven monitoren' 
Het blijft belangrijk om het coronavirus in de gaten te houden op nieuwe ziekmakende varianten. Dat zegt OMT-lid en hoogleraar virologie Marion Koopmans tegen RTL Nieuws in reactie op het nieuwe advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. In het meest recente advies zegt het OMT corona niet langer als een pandemie te beschouwen. Het virus bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het bij het dagelijks leven hoort. 
Lees het artikel op RTL Nieuws

Al meer dan 50 ziekenhuizen doen mee aan landelijke staking
Nu de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) het ultimatum naast zich heeft neergelegd, sluiten algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen in het hele land medio maart hun deuren voor niet-spoedeisende zorg. Al meer dan vijftig ziekenhuizen doen mee aan de zondagsdienst, het ultieme stakingsmiddel in ziekenhuizen, vermelden NOS, RTL Nieuws  en andere media.  
Lees het artikel op NOS.nl
Lees het artikel op RTL Nieuws.nl
Lees het artikel op de website van de LAD