Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het samen beslissen over het al dan niet opereren van een gebroken heup, over een pilot van een bevolkingsonderzoek naar longkanker en over kou en de gezondheidsrisico’s daarvan voor ouderen. We maakten een selectie. 
 
En wat nou als we die gebroken heup niet opereren? 

Geef kwetsbare oudere patiënten de keuze en dan blijkt bij een gebroken heup – toch een levensgevaarlijke aandoening – vaak geen operatie te volgen, zo zien artsen van het St. Antonius ziekenhuis. Sinds kort betrekken zij patiënten en hun familie actief bij de beslissing. ‘Als je vraagt: "Wat wilt u nog in het leven?" staan bovenaan: geen pijn en bij mijn familie kunnen zijn.’ Detlef van der Velde is traumachirurg in het St. Antonius ziekenhuis en vertelt over zijn ervaringen. 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig)

Lody doet mee aan proef bevolkingsonderzoek naar longkanker: 'Ik rookte 40 jaar lang een half pakje per dag' 
Duizenden zware rokers worden deze week voor het eerst gescreend op longkanker. Het is een proef die mogelijk kan leiden tot een groot bevolkingsonderzoek. Ook Lody Crabbendam doet mee: ‘Ik help er graag de wetenschap mee.’ Radioloog Alexander Schmitz van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam heeft het afgelopen weekend proefgedraaid en is vandaag officieel begonnen met de studie. ‘Hoe het nu vaak werkt, is dat we longkanker pas ontdekken als het al is uitgezaaid.’ 
Lees het artikel van EenVandaag 

Oud en koud: koelere woningen vormen risico voor ouderen
Ouderen die hun thermostaat lager zetten hebben grotere kans op gezondheidsrisico’s. Deze winter komen er aanzienlijk meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. Om energiekosten te drukken gaat Martha Sterrenberg dagelijks om vijf uur ‘s middags naar bed. Dan kan de verwarming uit, mogen de lampen gedoofd en kijkt de pientere 86-jarige van onder haar dekens naar de televisie. Ziekenhuizen zien deze winter meer ouderen met onderkoeling binnenkomen op de spoedeisende hulp. Dat de winter zijn tol eist, merkt ook geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) Esther Cornegé op de spoedeisende hulp van het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis. ‘Gisteren kwam een vrouw binnen met een lichaamstemperatuur van 30 graden’, zegt Cornegé.
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig) 

Een triviale handeling totdat hij niet lukt
Het prikken van een infuus lijkt simpel. Maar arts Emma Bruns zegt: 'Zonder ervaring, handigheid en stressbestendigheid kan het misgaan.' Aflevering één in een nieuwe reeks over attributen in het ziekenhuis in NRC. 
Lees het artikel in NRC (inlog nodig) 

Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1.500 mensen gered’ 
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint. 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)
 
Eerder screenen: hartfilmpjes moeten kans op beroerte verminderen
Hartspecialisten willen dat er bij ouderen eerder en meer hartfilmpjes worden gemaakt. Zo kan de hartritmestoornis boezemfibrilleren, die de kans op een beroerte vergroot, vroeger vastgesteld worden. ‘Het is van belang om een patiënt voor de problemen te vinden.’ Dit zegt Joan Meeder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) tegen RTL Nieuws. 
Lees het artikel via RTL Nieuws 

'Minder opleidingsplaatsen chirurgen is deel van oplossing’ 
Het verminderen van het aantal opleidingsplaatsen is één van de manieren waarop de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) lucht wil brengen in de gespannen arbeidsmarkt voor jonge klare chirurgen. Dat is de reden om bezwaar te maken tegen het verdeelplan voor 2023, licht chirurg en NVvH-voorzitter Bernard Elsman toe in Medisch Contact. 
Lees het artikel in Medisch Contact 

Combinatie van infectie en bacterie kost jonge mensen het leven, artsen UMCG alert
Artsen in het UMCG zien de laatste maanden een toename van gezonde mensen die vanuit het niets ernstig ziek worden en soms zelfs overlijden. De oorzaak is een combinatie van een luchtweginfectie en de streptokok A-bacterie. Deze dringt zich via de keel en longen de bloedbaan binnen en richt dan grote schade aan. 'Een jong persoon die van de ene op de andere dag doodziek wordt. Daar ben je wel van onder de indruk', zegt arts-microbioloog Robert Huis in 't Veld. 
Lees het artikel via RTV Noord

Influencer Koen Kardashian heeft kapotgesnoven neus: artsen signaleren stijging aantal patiënten 
Een ingestorte neusbrug of zelfs een compleet verloren neusholte door te snuiven. Nederlandse ziekenhuizen signaleren een stijging van medische neusproblemen als gevolg van cocaïnegebruik, zegt Henri Marres, hoogleraar keel-neus-oorheelkunde en voorzitter van de landelijke KNO-vereniging. Exacte cijfers ontbreken. ‘Maar er lijkt sprake van een trend. We zijn aan het inventariseren hoe groot de omvang is.’ 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig)

Moet je een 93-jarige met een gebroken heup koste wat kost opereren? 
Geef kwetsbare, oudere patiënten de keuze en dan blijkt dat ze een riskante heupoperatie soms liever overslaan. Een ingewikkelde ethische beslissing, maar het levert betere kwaliteit van zorg op en is hoogstnoodzakelijk, zien artsen in het St Antonius Ziekenhuis. Zorgredacteur Michiel van der Geest legt uit hoe de artsen hiertoe zijn gekomen. 
Luister de podcast van de Volkskrant