Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega-medisch specialisten in de media aan het woord over onder andere de drukte in de ziekenhuizen, vuurwerkslachtoffers en werken tijdens de nachtdienst. We maakten een selectie. 

Griepvirus grijpt om zich heen: artsen roepen op alert te zijn
Terwijl het griepvirus om zich heen grijpt, stijgt ook het aantal coronabesmettingen. En het effect van de feestdagen komt er nog aan. Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC, waarschuwt voor grote problemen in de ziekenhuizen. Hij vertelt in Op1 hoe we het dreigende zorginfarct kunnen voorkomen. 
Kijk Op1

Door nieuwe griepgolf belanden steeds meer jongeren op de ic 
Nu we de grootste coronazorgen achter ons hebben gelaten, grijpt ineens het griepvirus in een razend tempo om zich heen. En de gevolgen zijn groot: door het hele land is het weer alle hens aan dek op de ic's en een zorginfarct dreigt. Peter van der Voort, hoofd ic in het UMC Groningen, schuift aan bij Jinek om erover te vertellen. 
Kijk Jinek

Druk op de zorg neemt toe door griepepidemie: 'Blijf thuis als je ziek bent'
De griepepidemie in Nederland houdt aan. Volgens de laatste cijfers van het RIVM gaan 66 van de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts en neemt dit aantal langzaam toe. Zorgverleners zien de druk op de zorg toenemen. ‘Het is zoeken naar bedden om mensen op te kunnen nemen', zegt Chantal Rovers, hoogleraar Uitbraken van infectieziekten en internist-infectioloog in het Radboudumc. 
Lees het artikel op NOS.nl

'Onschuldig' sterretje veroorzaakt ernstige brandwonden bij jong kind: 'Verbied het nou eens!’
Van de ruim vijftig mensen die tijdens de jaarwisseling zwaargewond raakten door vuurwerk, is bijna de helft jonger dan achttien jaar. Twee van hen ondergingen een volledige handamputatie. Het jongste slachtoffer met brandwonden was slechts 2 jaar. ‘Wij roepen al 10 jaar dat vuurwerk verboden moet worden', verzucht plastisch chirurg in het OLVG Annekatrien van de Kar in het AD. Tijdens deze jaarwisseling behandelden plastisch chirurgen ongeveer evenveel vuurwerkslachtoffers met ernstig letsel als in de jaren voor de coronacrisis, meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).  
Lees het artikel in het AD

Met kip, noten en de energypod de nachtdienst door in het Jeroen Bosch Ziekenhuis 
Nachtwerk: het is zeer ongezond voor je lijf en bioritme. Dus begon het Jeroen Bosch Ziekenhuis een speciaal nachtregime, compleet met gezonde voeding en powernaps voor medewerkers. NRC loopt een nacht mee. Op de intensive care-afdeling is men drie jaar geleden met het programma ‘Gezond door de nacht’ begonnen. Het initiatief kwam van ic-hoofd Jo van Bussel en internist-intensivist Astrid Salet. Zij vroegen zich in 2017 af hoe het kwam dat er zoveel burn-outs zijn onder het ziekenhuispersoneel. Ze vonden een verklaring in de rapporten van de Gezondheidsraad, die onomstotelijk het schadelijke effect van werken in de nacht aantonen. 
Lees het artikel in het NRC

Plastisch chirurg amputeerde op oudejaarsavond hand van 11-jarige: 'Waar zijn we mee bezig?'
‘Ieder slachtoffer, laat staan als het om een kind gaat, voelt er als een te veel.’ Terwijl op oudejaarsavond om klokslag 00.00 uur de ene na de andere vuurpijl de lucht in schoot en iedereen elkaar vrolijk een gelukkig nieuwjaar wenste, stond plastisch chirurg Emma Paes met haar team druk te opereren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. ‘Dit is geen gelukkig nieuwjaar, dit is iets vreselijks. Hoe kunnen we voorkomen dat dit volgend jaar weer gaat gebeuren?', vroeg Paes zich na de operatie af. 
Lees het artikel op NOS.nl

Aan vroeggeboorte kleven vaak nare gevolgen die niet altijd worden herkend 
Te vroeg geboren baby’s kunnen steeds jonger overleven. Maar een extreme vroeggeboorte heeft vaak gevolgen voor de rest van iemands leven. De problemen worden te weinig (h)erkend en de nazorg is ontoereikend, vinden volwassenen die ooit prematuur werden geboren. ‘Premature kinderen zien we na een aantal maanden, maar ook als ze één jaar, twee jaar en vijf jaar oud zijn terug op de poli om te kijken hoe het met hen gaat', vertelt Monique Rijken, kinderarts-neonatoloog in het LUMC. ‘Volgens de richtlijn worden ze gevolgd tot ze acht jaar oud zijn, maar in de praktijk staat dat onder druk, omdat er soms onvoldoende middelen en menskracht zijn.’ 
Lees het artikel in Trouw

Zeven vragen beantwoord over nieuwe behandelingen tegen kanker
Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen tegen kanker. EenVandaag vraagt wat jullie hierover wilden weten. Internist-oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis geeft antwoord. 
Lees het artikel op EenVandaag