Collega's in de media

Afgelopen week deelden diverse medisch specialisten hun ervaringen en hun mening in de media. We maakten een selectie van de artikelen.

Marcel Levi staat de ene dag als ic-arts aan het bed en zit de volgende dag als directeur op het pluche
De Nederlander Marcel Levi had in het middelpunt van de Britse coronastorm een dubbelrol als ziekenhuisdirecteur en IC-arts. Londen, de stad waar Levi sinds drie jaar werkt, werd ongenadig hard getroffen door het coronavirus. Hij verloor in korte tijd zeven van zijn personeelsleden. Hoe heeft hij de eerste golf doorstaan? In de Volkskrant blikt Levi terug op ‘extreem intense’ maanden. Hij was een van de architecten die de stad door de crisis loodsten.

Lees het interview in de Volkskrant

Opinie: ‘Gooi roer nu niet helemaal om in zorg’
De roep om centrale sturing klinkt door de coronacrisis steeds luider, maar ons huidige zorgsysteem is zo gek nog niet, betogen Nardo van der Meer en Peter van der Voort in een opiniestuk in de Volkskrant. ‘Voordat we ons zorgsysteem helemaal gaan omgooien: creëer binnen het huidige systeem een heldere uitwijkmogelijkheid indien er een crisis ontstaat. Hef de marktwerking gedachte op in noodsituaties, en zorg voor regionale netwerken met een bijbehorende leiderschapsstructuur en datacenters.’

Lees het opiniestuk in de Volkskrant

‘Behandelingen ‘onzinnig’ noemen simplificeert ziekte’
Chirurg Sarah Woltz schrijft in NRC dat het te kort door de bocht is om te stellen dat overbodige doktersbezoeken en behandelingen het directe gevolg zijn van perverse prikkels van artsen die betaald krijgen per verrichting. ‘De neiging van niet-medici om hele categorieën behandelingen als ‘onzinnig’ te bestempelen, is een simplificatie van ziekte en in bijna alle gevallen pertinent onjuist’, stelt ze. ‘Meer dan ooit worden kosten en baten van een behandeling voor de individuele patiënt afgewogen. "Moeten we dat wel doen” is een zin die in ieder geval in mijn wereld bij elke casus de revue passeert.’

Lees het artikel in NRC

Hoe Nederland bedolven werd onder de beademingsmachines
Veel van de haastig aangekochte en nieuw ontworpen beademingsmachines die tijdens de coronapiek zijn aangekocht, werden nooit gebruikt. Er was paniek, er was haast, ze moesten er komen. ‘We stonden met de rug tegen de muur’, zegt Diederik Gommers. Een reconstructie van hoe Nederland weer op adem kwam.

Lees het artikel in NRC

Artsen in loondienst: de voor- en nadelen gewogen
De Volkskrant benoemt drie voordelen en drie nadelen van het standpunt dat alle medisch specialisten in loondienst moeten. Onder andere anesthesioloog en bestuurslid van de Federatie Robert Sie, en neuroloog Robert Chabot reageren. Sie: ‘Eindelijk is er nu een paar jaar rust in de discussie over het bekostigingssysteem. En we moeten niet vergeten dat Nederland een van de beste zorgstelsels van de wereld heeft; qua kwaliteit in de top-3, qua betaalbaarheid in de middenmoot. De grootste stijging van de kosten zit in de langdurige zorg, in de ouderenzorg, niet in de ziekenhuizen.’ Chabot: ‘De productieprikkel moet uit de zorg, maar die zit niet bij de artsen. Die zit bij de afspraken tussen ziekenhuizen en verzekeraars.’

Lees het artikel in de Volkskrant

Onderzoekers Radboudumc vinden defect gen dat corona verergert
Het coronavirus treft vooral ouderen hard. Maar als een paar topfitte jonge mannen doodziek worden van het virus en toch op de IC terechtkomen, vermoeden een aantal onderzoekers dat er daar meer aan de hand is. En dat zorgt voor onderzoek van Radboud UMC-onderzoekers infectioloog en internist Frank van de Veerdonk en geneticus Alexander Hoischen. Bij Op1 vertellen ze wat zij ontdekt hebben in het immuunsysteem.

Kijk de aflevering van Op1

Viroloog Koopmans: Met verplichte mondkapjes gaan we tweede piek niet voorkomen
Nederlanders moeten zelf weer de verantwoordelijkheid nemen om 1,5 meter afstand te bewaren, stelt viroloog Marion Koopmans. Volgens Koopmans valt een nieuwe piek in het aantal besmettingen met mondkapjes niet te voorkomen: dat vergt een bredere aanpak. Zij houdt haar hart vast over het snel oplopende aantal coronabesmettingen. ‘Kan een verjaardagsfeestje vanwege regen dit weekend niet buiten doorgaan, stel het dan uit.’

Lees het interview in het AD

‘Gisteravond hebben we een gin-tonic gedronken. Dat doen we eens per week’
Zij rookt en drinkt en eist het recht op om ongezond te leven. Hij krijgt de ongezond levenden dagelijks in zijn spreekkamer. Waar begint volgens diabetes-arts Hanno Pijl de eigen verantwoordelijkheid en waar houdt die volgens schrijver Marian Donner op? In de reeks zomeravondgesprekken van NRC gaan twee aan elkaar gewaagde gasten een avond lang tafelen met twee journalisten.

Lees het interview in NRC

'Gelukkig ben ik geen politicus'
Nieuwsuur kijkt met verschillende hoofdrolspelers van de coronacrisis terug op de afgelopen maanden. Diederik Gommers blikt terug op het aantal snelgroeiende patiënten op de IC, draaiboek code zwart, en de politiek.

Kijk de uitzending van Nieuwsuur terug (vanaf 16 minuut 15)

Zorgen om huidkanker: honderden door corona niet naar de dokter
De ‘achterstand’ in het aantal huidkankerdiagnoses is nog steeds niet ingehaald. Alleen al van melanomen, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker, zijn er sinds de intrede van corona bijna 900 minder gediagnosticeerd dan normaal. Dermatologen trekken aan de bel. ‘Heb je een plekje dat verdacht is, wacht dan niet en ga naar je huisarts om het te laten beoordelen,' zegt dermatoloog Marlies Wakkee.

Lees het interview in het Parool

Op vakantie? Kan prima, zegt epidemioloog Patricia Bruijning. ‘Het gaat er niet om waar je bent, maar om je gedrag’
Een verdubbeling van het aantal coronabesmettingen, topdrukte bij de teststraten. Wat dat voor ons betekent? In ieder geval niet dat je niet op vakantie kunt, zegt Patricia Bruijning, epidemioloog en kinderarts in het UMC Utrecht. Maar wél — als het aan haar ligt — allemaal aan de mondkapjes.

Lees het interview in de AD