Collega’s in de media
Nieuwe feiten over de preventie en nazorg van COVID-19, een discussie over wat zinnige zorg is, en een dringend pleidooi om de professional de ruimte te geven: er gebeurde deze week veel in de media. Welke medisch specialisten namen het woord? De Federatie Medisch Specialisten maakte een selectie.
Wanneer moet je spreken van onzinnige zorg?
Ziekenhuizen leveren volgens de Nederlandse Zorgautoriteit te veel ‘onzinnige zorg’ – een gevolg van ‘perverse prikkels’. NRC liet vijf betrokkenen op deze stelling reageren, waaronder Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem. ‘Er waren 600.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis. Als dokter denk ik dan meteen: daar zijn ongelukken gebeurd’.
Geef de professional de ruimte
In zijn blog ‘Lessen van de crisis: geef de professional de ruimte’ op Skipr reageert Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem op de discussie rondom ‘onzinnige zorg’: ‘Niemand wil onzinnige zorg leveren. Medisch specialisten zijn altijd op zoek naar het leveren van gepaste zorg voor de patiënt. Maar niet gepaste zorg is echt iets anders dan onzinnige zorg.’
COVID-19 patiënten met milde klachten herstellen moeizamer
Uit een enquête onder alle longartsen blijkt dat COVID-patiënten met milde klachten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, moeizamer herstellen. De longartsen zien patiënten met aanhoudende vermoeidheid en problemen met de ademhaling. Op Radio 1 reageert voorzitter van de NVALT Leon van den Toorn.
Beluister het interview op Radio 1
Het middel tegen corona: neem afscheid van de Bourgondische levensstijl
Op de intensive care zag hij jonge patiënten met ernstige infecties, maar óók met overgewicht. Dus pleit internist Eric van de Visse in Trouw voor ‘gezond verstand-geneeskunde’, die ons moet afhelpen van de gezellige Bourgondische levensstijl.
Lees het opiniestuk in Trouw
Volkskrant interviewt Diederik Gommers en zijn dochter
De Volkskrant laat deze zomer ouders en kinderen aan het woord over gezondheid, vrijheid en beperking, afstand en nabijheid. Deze week: intensivist Diederik Gommers en zijn dochter Sophie. Zij vertelt onder andere over de impact die de plotselinge bekendheid van haar vader had op hun gezin.
Lees het interview in de Volkskrant
Reumatologie: Juiste zorg op de juiste plek
Op Radio 1 vertelt reumatoloog Angelique Weel hoe de juiste zorg op de juiste plek kan helpen om onnodig ziekenhuisbezoek te voorkomen. Zij ontwikkelde een vragenlijst waarmee huisartsen een betere diagnose kunnen stellen en liet een reumatoloog regelmatig meekijken in de huisartsenpraktijk. Het aantal verwijzingen naar de reumatoloog nam hierdoor met 70% af.
Beluister het interview op Radio 1 (maandag 13 juli vanaf 07.35 uur)
De inkoop van medisch materiaal: ‘Je kunt nu nooit meer zeggen: ik had geen idee’
De inkopers van het Amphia Ziekenhuis en de St. Anna Zorggroep hopen dat de coronacrisis Nederland ertoe aanzet zelf medische materialen te produceren. Volgens hen heeft het virus pijnlijk blootgelegd hoe afhankelijk Nederland is.
Lees het artikel in de Volkskrant
Hoe weet je of je kind geen ernstige ziekte doorgeeft?
Een nieuwe richtlijn moet zorgverleners helpen risicogroepen te herkennen, zodat die een genetische test kunnen doen. In NRC reageert klinisch geneticus Irene van Langen. ‘Veel ouders in risicogroepen kennen de risico’s op erfelijke ziektes niet.’