Collega’s in de media

De media staan bol van artikelen over de COVID-19 pandemie, de nieuwe anderhalvemetersamenleving en de inrichting van de zorg. Veel medisch specialisten delen hun ervaringen én hun mening. De Federatie maakte een selectie van de artikelen die u niet mag missen.

1. IC-specialisten gingen langs het randje van het zwarte scenario: ‘Ineens stroomden de tranen over mijn wangen’
In dagblad De Stentor delen intensivisten en ander zorgpersoneel van vier regionale ziekenhuizen hun ervaringen met de eerste golf van de coronacrisis. Intensivist Anke Kröner: 'Ik was er zo trots op wat we met zijn allen voor elkaar hadden gekregen. En we kregen zoveel dankbaarheid. Dat heeft wel gemaakt dat mensen het volhielden. Iedereen was nodig, mensen gingen door op adrenaline.’

Lees het artikel in De Stentor (24 mei)

2. Het anderhalvemeterziekenhuis begint aan een inhaalrace met hindernissen
In Trouw een reportage uit het ErasmusMC over het opstarten van de reguliere zorg, waarin verschillende internisten hun ervaringen delen. Hoe richten zij hun spreekuren in en hoe ervaren hun patiënten dat?

Lees de reportage in Trouw (23 mei)

3. Kinderartsen zien relatie tussen coronavirus en kinderziekte Kawasaki
In de Volkskrant vertelt Károly Illy, kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) dat kinderartsen sinds begin maart bij twintig kinderen een ziektebeeld dat overeenkomt met Kawasaki hebben gesignaleerd. Dat blijkt uit een enquête die de NVK onder kinderartsen heeft gehouden. Opvallend is dat ruim de helft van deze kinderen antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed heeft, mogelijk is er daarom een relatie tussen de ziekte van Kawasaki en COVID-19.

Lees het interview in de Volkskrant (25 mei)

4. intensive care zien uitbreiding IC-capaciteit niet zitten
Het overgrote deel van de verpleegkundigen dat op de intensive care werkt, denkt dat uitbreiding van de IC-capaciteit naar 1.700 bedden niet realistisch is. Dat blijkt uit een enquête van vakorganisatie V&VN, waaraan ruim 1.100 van ongeveer 4.000 IC-verpleegkundigen in Nederland hebben meegedaan. Bijna 80 procent maakt zich zorgen over de mogelijke structurele verhoging van de IC-capaciteit, vanwege de gevolgen voor de kwaliteit en het tekort aan collega's. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vroeg ook IC-artsen naar hun standpunt. Volgens voorzitter Diederik Gommers is de conclusie dat een opschaling naar 1.700 bedden op piekmomenten wel zal moeten. Hij zegt tegen de NOS: ‘Ik begrijp wat de verpleegkundigen zeggen. Structureel is het niet mogelijk op een korte termijn, maar we kunnen ook niet tegen de bevolking zeggen: 'stik er maar in'. We moet samen nadenken over de beste oplossing zodat we af en toe snel naar 1.700 bedden kunnen.’

Lees het bericht op de website van de NOS (19 mei)

5. Na ‘honeymoonfase’ eist virus ook zijn tol bij zorgverleners
Internist Marjel van Dam en geestelijk verzorger Marc Rietveld uit het UMC Utrecht reflecteren op de impact die deze coronacrisis heeft op zorgmedewerkers en hoe zij met de stress van deze crisis omgaan. 'De afgelopen weken was een periode van enorme toewijding en saamhorigheid. ‘Oké’, was de gedachte onder het ziekenhuispersoneel, ‘schouders eronder en gaan', zegt Marc Rietveld. 'Maar nu is de adrenaline verdwenen en wordt de vermoeidheid zichtbaar.'

Lees het interview in NRC (17 mei)

6. Maak van crisisaanpak medicijnen een blijvertje
Ziekenhuisapothekers Gerard Hugenholtz en Mathieu Tjoeng stellen in een opiniestuk in de Volkskrant dat de coördinerende rol die het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft opgepakt, ook nodig is als er geen crisis is. Geneesmiddelentekorten zijn volgens hen namelijk een chronisch probleem.

Lees het opiniestuk in de Volkskrant (18 mei)

7. AI-programma uit Utrecht helpt de juiste coronabehandeling te vinden
Welke test moet worden gebruikt voor een COVID-19 diagnose? Welke behandeling is het meest effectief? Dagelijks verschijnen er duizenden publicaties over deze onderwerpen. Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn er internationaal ruim 63.000 onderzoekspublicaties verschenen. De Universiteit Utrecht wil met kunstmatige intelligentie sneller antwoord kunnen geven op vragen van artsen en onderzoekers. Hiervoor is een speciaal softwareprogramma ontwikkeld. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten test deze software en kijkt hoe kunstmatige intelligentie hen kan ondersteunen bij het vinden van relevante literatuur voor de COVID-19 richtlijnen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Het Financieel Dagblad (inlog) en nu.nl schrijven hierover (19 mei)