Bart Chabot: ‘Zie iedere patiënt als je eerste’
Als ambassadeur van de campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’ en als patiënt weet Bart Chabot als geen ander hoe belangrijk de patiënt-arts relatie is. In de nieuwste editie van ons magazine De Medisch Specialist, vertelt hij samen met zijn cardioloog Vincent van Driel over het belang van wederzijdse communicatie, de complexiteit van samen beslissen en de rol van de patiënt.
In het interview benadrukt Chabot hoe belangrijk het voor hem is dat zijn medisch specialist goed luistert en de tijd neemt om dingen uit te leggen: ‘Bij Vincent heb ik niet het gevoel een koffiekan te zijn waar tegenaan wordt gepraat.’ Ook cardioloog Van Driel ziet het belang van samen beslissen: ‘Ik vind het vanzelfsprekend om met patiënten te overleggen over hun behandeling. Dat zie ik ook bij collega’s: spreekuren lopen steeds vaker uit omdat er meer ruimte wordt genomen voor een dialoog. Die mentaliteit vind ik ook passend bij de huidige tijdsgeest: patiënten zijn beter geïnformeerd en mondiger geworden, en artsen minder autoritair.’ Van Driel is dan ook van mening dat samen beslissen valt of staat met goede wederzijdse communicatie. ‘Sterker nog: hoe goed ik mezelf inhoudelijk ook vind als cardioloog, de patiëntbeoordelingen gaan nagenoeg allemaal over de communicatie.’
Administratielast, de tuchtrechter en een kijkje achter de schermen bij de pathologen
In het magazine wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de toenemende administratielast. Verschillende medisch specialisten delen hun frustraties, zorgen én oplossingen. En uiteraard laten we de belangrijkste uitkomsten zien van ons onderzoek naar dit veelbesproken thema.
Verder vertelt Jolanda Lootsma-Oude Nijeweme, voorzitter van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen, over de impact van openbare berispingen: ‘Het leidt tot hoge belasting van dokter, partner en gezin, en heeft ook zakelijke gevolgen. Sommige artsen stoppen zelfs met hun werk, omdat ze de impact van een berisping niet kunnen verdragen of hun gezin eronder lijdt. Meer transparantie voor de samenleving weegt in dit geval niet op tegen de schade voor de arts.’
De pathologen Paul van Diest en Lotte Huijgen nemen ons mee in de ontwikkelingen in hun vakgebied ‘Ons specialisme was al multidisciplinair, maar leidt nu tot nieuwe samenwerkingen en kennisexplosies.’ En internist-oncoloog Pieter van den Berg vertelt waarom hij zich met hart en ziel inzette voor een chemotuin.
We wensen u veel leesplezier!