25 Ziekenhuizen ontvangen 1ste Cultuurbox patiëntveiligheid

Tijdens de Experttraining Veiligheidscultuur op 3 maart in Soesterberg ontvingen vijfentwintig ziekenhuizen een eerste exemplaar van de Cultuurbox. “De veiligheidscultuur is een belangrijke en beïnvloedende factor voor de veilige zorg in het ziekenhuis. Met de cultuurbox hebben ziekenhuizen alle mogelijke materiaal en tools in handen om een patiëntveilige cultuur te creëren”, aldus Brigit Heemskerk, programmamanager van het landelijke VMS Veiligheidsprogramma.

Door toepassing van de tools uit de cultuurbox krijgt het hoger en middenmanagement inzicht in de cultuurfase waarin zij zich bevinden en in de concrete interventies die zij kunnen inzetten bij cultuurveranderingsprocessen.
“Het werken aan patiëntveiligheid en de veiligheidscultuur wordt nog te vaak gezien als onderwerp voor een kwaliteitsafdeling. Patiëntveiligheid is een lijnverantwoordelijkheid, waarbij het managen van risico’s naast het managen van personeel en financiën gezien kan worden”, aldus Heemskerk.

Multidisciplinair
Het bieden van veilige zorg aan patiënten is een gezamenlijk doel binnen het ziekenhuis. Alle zorgprofessionals dragen bij aan het creëren van een veiligheidscultuur door over veiligheid te praten, incidenten te melden en inzichtelijk te werken volgens duidelijke richtlijnen en protocollen. De Cultuurbox is dan ook multidisciplinair inzetbaar. De tools zijn praktische methoden, waarmee zij zich bewust worden van de eigen cultuur en de eigen rol die zij spelen. De keuze voor een tool hangt af van de cultuurfase waarin een ziekenhuis zich bevindt en van de mate waarin een instrument past bij de organisatie.

De cultuurbox bestaat uit:

  • de cultuurwaaier over onder meer de COMPAZ, waarmee men de cultuur op een afdeling kan meten;
  • de Dag & Nachtbrochure en –muziek over de muziektheatervoorstelling die de cultuur op verfrissende en confronterende wijze bespreekbaar maakt;
  • het Karakterspel, een kaartspel met uitdagende uitspraken uit de onorthodoxe muziektheater Dag & Nacht die de spelers stimuleert in gesprek te gaan over de essentie van een veilige cultuur en
  • het IZEP-pakket, een multidisciplinair zelfevaluatie-instrument, waarmee u op afdelingsniveau specifiek aan veiligheid gekoppelde onderwerpen met elkaar bespreek- en veranderbaar kunt maken.

Blijvende cultuurverandering
De cultuurbox biedt ziekenhuizen in één keer een breed werkpakket waarmee zij de cultuur in kaart kunnen brengen, bespreekbaar kunnen maken en kunnen verbeteren volgens concrete bewezen interventies. “Door actief aan de slag te gaan met het werkpakket kunnen ziekenhuizen een blijvende cultuurverandering realiseren”, aldus Heemskerk.