Federatienieuws

Oproep Wetenschaps- en innovatieprijs 2023

Word jij de winnaar van de Wetenschaps- en innovatieprijs 2023? Elke twee jaar reikt de Federatie Medisch Specialisten deze prijs uit om goed en relevant wetenschappelijk onderzoek door medisch specialisten een podium te geven. De aanmelding is deze maand van start gegaan. Lees de voorwaarden op onze website en stuur je publicatie uiterlijk 1 december 2022 in bij je wetenschappelijke vereniging.

Wetenschappelijke verenigingen beoordelen de voorstellen en selecteren uit de inzendingen het beste onderzoek voor deelname aan de volgende ronde. Deze inzendingen worden vervolgens beoordeeld door een onafhankelijke en deskundige vakjury. Deze jury maakt in het voorjaar bekend welke drie onderzoeken als beste beoordeeld zijn. Tijdens een feestelijke uitreiking in de zomer van 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt. Deze ontvangt, naast de eer, een blijvend aandenken en een geldbedrag van 5.000,- euro (te besteden aan vakgerelateerde activiteiten).

Lees meer over de Wetenschaps- en innovatieprijs


Acute zorg

Visiedocument Federatie
Het visiedocument Acute zorg van de Federatie Medisch Specialisten benadrukt dat medisch specialisten over de ultieme inhoudelijke kennis beschikken voor de inzet van acute zorg binnen het eigen vakgebied. Daarom zijn zij bij uitstek degenen die doelmatige acute zorg kunnen vormgeven, voor iedere patiënt, binnen en buiten het ziekenhuis. Het visiedocument beschrijft de rollen en ambities waarmee dat zou moeten gebeuren. Ook benoemt het document de cruciale rand- voorwaarden: passende financiering en optimale gegevensuitwisseling.

Input voor Tweede Kamerdebat Acute zorg
Op 9 november 2022 vindt het commissiedebat Acute zorg plaats. Als input voor dit debat heeft de Federatie aangegeven: acute zorg is netwerkzorg die regionaal georganiseerd
is op basis van maatwerk. Om acute zorg ook in de toekomst toegankelijk, van hoge kwaliteit en betaalbaar te houden, roept de Federatie op om een brede visie neer te leggen, gericht op de hele keten van instroom, doorstroom en uitstroom van patiënten.

EPA’s als nieuwe normering voor inzet op seh?
Het Kwaliteitskader Spoed- zorgketen hanteert sinds 1 juli 2022 de norm dat op elke spoedeisende hulp tenminste één arts aanwezig moet zijn met minimaal een jaar klinische ervaring. De Federatie zet hier- tegenover dat niet de ervaring in jaren bepalend zou moeten zijn, maar ervaring gemeten
in competenties. Tot en met maart 2023 experimenteren drie umc's en zes algemene ziekenhuizen met een nieuwe normering om de inzetbaarheid van basisartsen op de seh te kunnen vaststellen. Dit gebeurt aan de hand van competenties, samengevat in EPA's. De uitkomsten van de pilots zullen uitwijzen of deze norm de ‘1 jaar ervaring-norm’ kan vervangen.

Lees meer op onze themapagina Acute zorg

 
Podcast
De zevende podcast ‘Stem van de dokter’ van de Federatie gaat over de vraag hoe we de acute zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem gaat hierover in gesprek met Peter van der Meer, bestuurder in het Albert Schweitzer ziekenhuis, internist acute geneeskunde Marjolein Kremers en seh-arts Heleen Huisman.

Beluister de podcast 


Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine