En nu verder: AI helpt arts en ouders

Afbeelding uit het magazine

Van alle bevallingen bestaat 10 procent uit complexe geboortes, zoals een vroeggeboorte. Deze kinderen hebben grotere kans op hersenschade, met nadelige gevolgen voor de ontwikkeling. Met een General Movements Assessment (GMA) kunnen artsen al na drie maanden een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen als een hersenverlamming opsporen. Dat doen ze door de bewegingen van het kindje te analyseren. Dit is belangrijk, want hoe sneller je in het eerste levensjaar behandelt, des te beter de functie later. Nadeel van de huidige GMA-werkwijze is dat het kindje naar een ziekenhuis moet voor observatie.

Vaak is dat een hele opgave: de moeder heeft net een zware bevallig achter de rug, of het is moeilijk in te plannen. Marco D’Agata van Neolook Solutions ontwikkelde in samenwerking met hoogleraar kindergeneeskunde, in het bijzonder neonatologie, Arie Bos van het Beatrix Kinderziekenhuis een systeem waarbij ouders thuis een filmpje van de bewegingen van het kindje opnemen. Dat doen ze bijvoorbeeld met een mobieltje. De Neolook-software stuurt de video via een beveiligde verbinding naar het ziekenhuis en artificiële intelligentie (AI) maakt een vooranalyse van de bewegingen bij het kindje. Deze AI-techniek is nodig omdat GMA tijdrovend is en de arts met AI efficiënter kan werken. AI deelt namelijk bij de vooranalyse kinderen met evident normale bewegingen al als zodanig in. De arts kan zich hierdoor concentreren op de kinderen met niet-normale bewegingen.

Ziekenhuizen in Noorwegen en Duitsland maken al gebruik van deze techniek, maar de opschaling voor gebruik in meerdere ziekenhuizen is uniek. Neolook startte in augustus 2022 de samenwerking met Arie Bos door bij vijfhonderd kindjes in Noord-Nederland deze methode ‘op afstand’ toe te passen. Ook zorgverzekeraars en ziekenhuizen in binnen- en buitenland tonen interesse in deze innovatie.

 

Download het artikel als pdf

Lees meer artikelen uit het magazine