De gouden regel van longarts in opleiding Lieuwe Bos: ‘Echt innoveren? Cijfer jezelf weg’
‘In je eentje kun je niet innoveren. Ik zie dat heel veel mensen bezig zijn met van alles: een jaartje hier, een jaartje daar. Iedereen bouwt zijn eigen toren. Implementatie in het eigen ziekenhuis lukt dan vaak nog net, maar als het geld op is, gaat de onderzoeker wat anders doen en vervliegt de interesse. Tijdens de opleiding tot medisch specialist is ook al weinig oog voor lange termijnplannen; je hopt van stage naar stage.
Als onderzoeker cijfer ik mezelf weg. Een klinisch probleem oplossen, dáár gaat het om. Net zoals het bij Tesla niet om Elon Musk zou moeten gaan, maar om een schonere wereld. Met een breed gedragen missie kun je pas echt innoveren. Is je werk dan nog niet af, dan kan een ander ermee verdergaan.
De financieringsstructuur staat ons helaas in de weg. Onderzoekers worden beloond voor hun eigen idee, en als het geld op is, moeten ze met een nieuw idee komen. Maar je kunt niet iedere drie jaar met iets vernieuwends komen. Met langdurige geldstromen kun je jongere artsen perspectief bieden; je bindt hen voor langere tijd aan een onderzoek. In de opleiding zou je die gedachte al kunnen vertalen door een rode draad te bepalen, door in een vroege fase artsen met innovatie onderzoeksplannen langs die lijn ruimte te geven en financieel te ondersteunen. Dan gaat innovatie over de daadwerkelijke kern: verbetering van de zorg.’
Longarts in opleiding Lieuwe Bos (Amsterdam UMC) ontving dit jaar de Dirkje Postma Talent Award voor zijn onderzoek naar een ademtest. Die moet ervoor zorgen dat mensen met een longziekte sneller de juiste behandeling krijgen.
Lees meer artikelen uit het magazine