Column Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem: Op weg naar rust en licht
‘Het lijkt als de dag van gisteren, en tegelijk al zo ver achter ons: in maart verscheen de eerste editie van dit magazine en stonden we aan de start van een lente vol uitbundig zonnige dagen. Hoe schril was het contrast met het drama dat zich toen zo snel voltrok in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Nu, aan het eind van dit jaar is dat contrast een stuk minder. Misschien waren de herfstkleuren in de najaarszon nog wel uitbundig, maar voor de rest bevestigde de koude en natte herfst vooral het zorginfarct waarin we bijna terechtgekomen zijn. Geschokt zijn we nu niet meer, wel is de tweede golf extra pijnlijk voor de grote groep medisch specialisten, artsen in opleiding, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die nog niet waren bekomen van de eerste. En die opnieuw alles op alles zetten om goede zorg te blijven leveren, opnieuw tonend wat medisch leiderschap betekent.
We gaan in deze editie op zoek naar dit medisch leiderschap. En dat levert - zoals we al hoopten - een afwisselend tableau op. In 2020 pakken we bijvoorbeeld ook uitdagingen op die er niet minder op worden door de pandemie, zoals Jeroen Meijerink laat zien in het hoofdartikel. Als voorzitter van het kersverse Landelijk Netwerk Groene OK - met dertien wetenschappelijke verenigingen - spoort hij ons allemaal aan vanaf vandaag de CO2-foodprint van de zorg terug te dringen. Medisch leiderschap hoort zich ook te laten zien in de manier waarop we omgaan met collega's in nood, bijvoorbeeld als ze hun toevlucht zoeken in verdovende middelen. "Reik hen de hand", bepleit Wolfgang Slack op indrukwekkende wijze.
In ‘het dossier’ - dit keer over de druk op de zorg - schetsen collega's hoe zij hun leiderschap in deze stormachtige tijd inzetten om zichzelf en hun omgeving te blijven motiveren. Daar bestaat geen eenduidig recept voor, valt mij op. Rob Dillmann, Robin Peeters, Arend Arends en Bart van Bezooijen geven er allemaal hun eigen invulling aan. We richten de spotlights ook op onze artsen in opleiding tot specialist. Terecht, want ook zij toonden hun enorme inzet in de twee perioden dat het virus heeft huisgehouden. Nog voordat hun opleiding is beëindigd hebben zij de competentie medisch leiderschap al met grote effectiviteit leren toepassen. Deze pandemie reikt veel verder dan het virus, het zit in alles. Ik voel het als dokter en collega en als echtgenoot, vader en zoon. En natuurlijk als burger die ziet hoe de hele maatschappij ermee worstelt. Voor jullie zal dat niet anders zijn. Ik kijk reikhalzend uit naar betere tijden, en ik geloof daar ook in. Soms zien we daar al signalen van. Wat zou het mooi zijn als ons al vóór de jaarwisseling wat meer rust en licht gegund is. Wat hebben we dat met z'n allen verdiend.'
Peter Paul van Benthem, Voorzitter Federatie Medisch Specialisten