Congres Patiëntveiligheid

12:00 - 17:00

Van der Valk Hotel Utrecht

De zorg van nu is niet meer de zorg van 10 jaar geleden. Denk aan de indrukwekkende vooruitgang in technologische innovaties, de toenemende vergrijzing, de steeds complexere zorgbehoeften van patiënten en de toenemende uitdagingen op het gebied van personeelstekorten en middelen. Hoe hebben deze trends het beleid op het gebied van patiëntveiligheid in de afgelopen tien jaar beïnvloed? Welke waardevolle lessen kunnen we hieruit trekken? En welke stappen moeten we gezamenlijk zetten om patiëntveilige zorg ook in de toekomst te kunnen waarborgen? 

afbeelding

Programma
 

 • 12.00 uur - Inschrijving en lunch
   
 • 13.00 uur - Opening - Een decennium patiëntveiligheid
  Dagvoorzitter Erik Peekel in gesprek met Selma Tromp, bestuurslid Federatie Medisch Specialisten en met mede-oprichters en (oud)voorzitters van het Platform Medisch Specialisten Patiëntveiligheid Marjo Jager, directeur zorg medisch Libra Revalidatie & Audiologie, en Ralph So, medisch manager Kwaliteit Veiligheid Innovatie Albert Schweitzer ziekenhuis.
   
 • 13.45 uur - Keynote
  Esther van Fenema, psychiater, columnist en schrijver over gedragsverandering en patronen in een organisatiecultuur.
   
 • 14.30 uur - Tijd voor patiëntveilig netwerken
   
 • 15.15 uur - Parallelsessies

  - ‘Restorative just culture' - (hersteld) vertrouwen werkt beter
  Caroline Heijckmann, internist-endocrinoloog en medisch leider kwaliteit & veiligheid Bernhoven

  Het is van groot belang om aandacht te besteden aan het emotionele herstel van zowel de zorgverlener als de patiënt en hun familie na een ingrijpende en onverwachte gebeurtenis (calamiteit), omdat dit een volgende stap is in het verbeteren van de patiëntveiligheid. Een meer helende benadering om het vertrouwen te herstellen, kan bijdragen aan openheid die patiënten en zorgverleners in staat stelt te leren van wat er is gebeurd. In de praktijk kan openheid na een schadelijk incident bemoeilijkt worden door heftige emoties, zoals verdriet, woede en ontkenning. 
   
  Tijdens deze sessie worden de aspecten van emotioneel herstel en de aandachtspunten hierbij behandeld, met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Deelnemers zijn na afloop van de sessie in staat om te begrijpen wanneer emoties het leerproces belemmeren en waarom het essentieel is om een helende benadering toe te passen na schadelijke incidenten. Daarnaast zullen ze geïnspireerd worden door praktijkvoorbeelden en overwegen om de implementatie van een herstellende rechtscultuur in hun eigen zorgpraktijk te onderzoeken.

  - De veerkrachtige zorgprofessional
  Froukje Verdam, kno-arts BovenIJ ziekenhuis, coach en auteur van Zelfzorg voor de jonge dokter

  In deze sessie staat het welzijn van zorgprofessionals centraal. Dokters, die vaak lange dagen maken in een veeleisende omgeving, worden uitgenodigd om na te denken over hoe ze hun veerkracht kunnen ontwikkelen om met plezier naar hun werk te blijven gaan.

  Deze sessie is concreet gericht op individuele vaardigheden die zorgprofessionals kunnen helpen om hun persoonlijke veerkracht te ontwikkelen. Hierbij komen ook een gezond werkklimaat en persoonlijk leiderschap aan bod. Het creëren van een gezond werkklimaat is essentieel voor het welzijn van zorgprofessionals. Veerkrachtige zorgprofessionals dragen bij aan de patiëntveiligheid door hun vermogen om onder stressvolle omstandigheden helder te blijven denken, effectief te communiceren, samen te werken en te leren van ervaringen. Veerkrachtige zorgprofessionals zijn een cruciale factor in het verminderen van fouten en het waarborgen van de patiëntveiligheid.
  In deze sessie komen manieren aan bod waarop organisaties en teams dit kunnen bevorderen om een ondersteunende omgeving te creëren. Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is een belangrijk aspect van duurzaam dokteren. Deelnemers leren hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen welzijn en professionele groei.

  - Lerende organisatie en cultuur
  Marit de Vos, aios gynaecologie Reinier de Graaf ziekenhuis en onderzoeker patiëntveiligheid LUMC

  Marit de Vos zal deelnemers tijdens haar sessie inspireren om op de werkvloer voor medische professionals een lerende organisatie en cultuur te creëren. Ze benadrukt dat inzichten over veiligheid juist te vinden zijn in situaties waarin veiligheid aanwezig is. Hierbij staat de vraag centraal hoe we alledaags succes kunnen bevorderen en het voor medische professionals gemakkelijker kunnen maken om veiligheid te creëren op de werkvloer.

  Een concrete toepassing van dit denken is het houden van reflectiebesprekingen met het team. Deze benadering transformeert complicatiebesprekingen tot kwaliteitsbesprekingen waarin kort-cyclisch reflecteren en anticiperen centraal staan. Deze nieuwe benadering draagt niet alleen direct bij aan het leveren van betere zorg, maar versterkt ook de dynamiek en psychologische veiligheid van het team.

  - Teamtraining en de invloed van human factors
  Ada van den Bos, veiligheidsadviseur multidisciplinair gesprek van het programma Tijd voor Verbinding
  Robert Jan Houmes, anesthesioloog en kinderarts-intensivist en medisch coördinator Erasmus MC


  Teamtraining en het begrip van menselijke factoren in de context van patiëntveiligheid in de gezondheidszorg zijn van cruciaal belang. Het hoofddoel is om als team effectief en veilig te kunnen werken. In teamtraining zijn een aantal vaardigheden, zoals informatiemanagement, stressbeheersing, effectief leiderschap, besluitvorming en risicomanagement, belangrijk. Het uiteindelijke resultaat is het vermogen om effectief samen te werken en tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen bij het uitvoeren van werkzaamheden in de zorg. Hiermee wordt bijgedragen aan een veiligere zorgomgeving voor patiënten. 
   
 • 16.15 uur - Plenaire afsluiting
  Welke randvoorwaarden zijn nodig voor het versterken van patiëntveiligheid, wat hebben we daarvoor nodig? Hoe kunnen we een cultuur creëren waarin patiëntveiligheid in elke zorgprofessional verankerd zit? Een plenair debat met:
  • Károly Illy, kinderarts en directeur Longfonds
  • Marjan Stegeman, gynaecoloog en medisch specialist kwaliteit en veiligheid
  • Irene Grossmann universitair Docent Veiligheid in de Zorg TU Delft en SEH-arts 
    
 • 17.00 uur - Afsluiting en borrel
   

Bekijk het programma in Pdf

Waar en wanneer

Datum: Maandag 13 november 2023
Tijd: 12.00 - 17.00 uur
Locatie: Van der Valk hotel Utrecht

Voor wie en kosten

Het congres is bedoeld voor medisch specialisten, medisch specialisten patiëntveiligheid, aios en zorgprofessionals die zich bezighouden met patiëntveiligheid. Om dit congres mogelijk te maken en verantwoord met de kosten om te gaan, vragen wij een kleine bijdrage voor deelname aan dit congres: aios € 25, medisch specialisten € 50 en overige € 75.

Tot en met 6 november kun je kosteloos annuleren, daarna blijven de deelnamekosten verschuldigd.

Accreditatie

Het congres is geaccrediteerd door ABAN, NVZA, NVKC en NVKF met 3 punten.