ADVISEUR

Een organisatie in beweging

Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten is een jonge en snel groeiende organisatie die zijn expertise inzet voor kwaliteitsverbetering van de medisch-specialistische zorg in Nederland. Als Kennisinstituut helpen wij ruim 22.000 toegewijde dokters in ziekenhuizen en instellingen dit waar te maken zodat 17 miljoen Nederlanders kunnen rekenen op de beste zorg ter wereld.
In het Kennisinstituut, bestaande uit ruim 55 zelfstandig werkende professionals, komen wetenschap, beleid en praktijk samen. Vanuit deze brede basis kunnen wij de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten adviseren en begeleiden bij het opzetten en uitvoeren van kwaliteitsbeleid en bijbehorende instrumenten zoals richtlijnen, kwaliteitsvisitatie, kwaliteitsmeting en keuzehulpen. Ook ondersteunen wij hen bij het ontwikkelen van kennisagenda’s en het opzetten van geïntegreerd kwaliteitsbeleid, waarin de verschillende kwaliteitsinstrumenten elkaar versterken. Vragen die wetenschappelijke verenigingen hebben zijn bijvoorbeeld: Wat is de toegevoegde waarde van een nieuwe behandeling ten opzichte van de huidige praktijk? Waaraan kun je een goede vakgroep medisch specialisten herkennen en hoe kunnen andere vakgroepen daarvan leren? Wat zijn de belangrijkste onderwerpen voor toegepast wetenschappelijk onderzoek die op korte termijn de zorg kunnen verbeteren?
Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een:

Adviseur

32-40 uur per week

Jouw bijdrage aan het zorgveld

Binnen het Kennisinstituut ben je werkzaam op verschillende kwaliteitsprojecten. Dit kan gaan om het ontwikkelen van richtlijnen of het vormgeven en uitvoeren van kwaliteitsvisitaties, maar ook om het ontwikkelen van kennisagenda’s of van producten voor patiënten.
Je werkzaamheden zijn divers:
  • Het opzetten en uitvoeren van projecten op het gebied van kwaliteit van de medisch-specialistische zorg. Je speelt een rol in het acquireren van projecten en het opstellen van projectvoorstellen en begrotingen. Je bent als projectleider verantwoordelijk voor je eigen projecten.
  • Richtlijnontwikkeling: hierbij ondersteun je het proces van richtlijnontwikkeling, en verzorg je ook de systematische literatuuranalyses. Dat betekent enerzijds het bewaken van de voortgang, het organiseren van vergaderingen, het adviseren van werkgroepen en het contact onderhouden met werkgroepleden (medisch specialisten en andere zorgprofessionals) met betrekking tot het schrijven van teksten. Anderzijds ben je verantwoordelijk voor de methodologische beoordeling van de wetenschappelijke literatuur. Je adviseert over het opstellen van de vraagstelling en de selectie van de literatuur; daarnaast verzorg je de systematische samenvatting en beoordeling van het wetenschappelijk bewijs. Dit doe je in nauw overleg met de informatiespecialist en de betrokken medisch specialisten. De resultaten bespreek je met de werkgroep. Richtlijnen hebben betrekking op allerlei verschillende ziektebeelden. De ene richtlijn gaat bijvoorbeeld over de behandeling van darmkanker, de andere over diabetes bij kinderen.
  • Kwaliteitsvisitatie: hierbij adviseer je wetenschappelijke verenigingen over het vormgeven van de intercollegiale toetsing en over het verbeteren van de manier waarop kwaliteitsvisitaties worden uitgevoerd. Hierbij kun je denken aan het ontwikkelen van instrumenten voor de kwaliteitsvisitaties van een bepaalde wetenschappelijke vereniging. Ook het begeleiden van kwaliteitsvisitaties hoort hierbij. Je ondersteunt dan een commissie van twee of drie medisch specialisten tijdens een bezoek op locatie, helpt verbeterpunten uit te vragen en weet het geheel op te schrijven als een goed advies. Daarnaast geef je trainingen, samen met een ervaren trainer, waarin je nieuwe visiteurs de basis van de kwaliteitsvisitatie leert.
  • Bij het ontwikkelen van kennisagenda’s ondersteun je de wetenschappelijke verenigingen bij het identificeren en prioriteren van belangrijke vragen voor onderzoek op het gebied van zorgevaluatie.
  • Producten voor patiënten zijn bijvoorbeeld consultkaarten of andere keuzehulpen, of informatie voor patiënten gebaseerd op de richtlijnen. Hierin speel je vooral een coördinerende rol.
Je maakt deel uit van een team adviseurs. Ieder team heeft een aandachtsgebied (bijvoorbeeld oncologie, operatief proces of cognitie/gedrag). Bij de kwaliteitsvisitaties zijn collega’s van verschillende teams betrokken.
We bieden je trainingen om je persoonlijke vaardigheden verder te versterken, bijvoorbeeld op het gebied van time management, het systematisch samenvatten van wetenschappelijke literatuur en/of adviesvaardigheden (als je iets meer ervaring hebt opgedaan in de praktijk). Ook zijn er mogelijkheden om (internationale) congressen te bezoeken.
Als adviseur functioneer je na een inwerkperiode als projectleider van een project. Afhankelijk van je ontwikkeling werk je op steeds complexere projecten. Hierin word je stapsgewijs gecoacht door een senior adviseur. Als je meer ervaren bent begeleid je ook nieuwe collega’s op projecten.

Een professional met een analytische blik

Voor deze functie zoeken wij een proactieve, analytische en sociale collega. Je bent bij voorkeur gepromoveerd en weet wetenschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar de praktijk. Je bent een goede methodoloog en/of hebt ervaring met kwaliteit van zorg en kwaliteitsverbetering. Je hebt bij voorkeur ervaring met het geven van trainingen, of je vindt het leuk om voor een groep te staan en bent bereid dit te leren. Je kunt goed samenwerken met medisch specialisten en collega’s en bent sterk in je communicatie, zowel mondeling als schriftelijk (Nederlands en Engels). Daarnaast leer je snel en maak je je nieuwe onderwerpen op het gebied van kwaliteit van zorg snel eigen.
Tijdens de selectie van de kandidaten letten we verder op de volgende punten:
  • Afgeronde (bio)medische opleiding (geneeskunde, gezondheidswetenschappen, of vergelijkbare opleiding);
  • Kennis en ervaring op het gebied van epidemiologie en onderzoeksmethoden en/of het gebied van kwaliteit van zorg en kwaliteitsverbetering;
  • Ervaring met projectmatig werken en met het leiden van projecten;
  • Circa 3 jaar relevante werkervaring.

Een totaalpakket

Werken bij het Kennisinstituut levert meer op dan alleen een uitstekend pakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je werkt bij ons samen met sociale en enthousiaste collega’s in een prettige, informele omgeving. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Het salaris is afhankelijk van niveau en ervaring.

Informatie en sollicitatie

Informatie over de functie kun je opvragen bij Nikita van der Zwaluw, senior adviseur/teamleider, tel 06-820 489 16 (n.vanderzwaluw@kennisinstituut.nl) of bij Margreet Pols, adjunct directeur, tel 06-133 484 09 (m.pols@kennisinstituut.nl).
Je reactie zien wij graag zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 10 september 2020 tegemoet. Je kunt je sollicitatie, voorzien van een cv en een motivatie, sturen naar Myrthe Akkermans, afdeling P&O, vacatures@demedischspecialist.nl met als onderwerp ‘adviseur Kennisinstituut’.
Van bemiddeling en acquisitie door derden of ZZP-ers wordt geen gebruik gemaakt en hier wordt niet op gereageerd.
Tijdens deze sollicitatieprocedure hanteren we de sollicitatiecode van het Netwerk voor HR-Professionals (NVP).